30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Vatandaş dershanekolik olmuş

İyİ bir lisenin kapısını aralamak için ilköğretim son sınıftaki öğrencilerin son kez girdiği OKS’de (Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı) yaklaşık 1 milyon adaydan ancak 130 bini iyi bir lisenin kapısını aralayabilecek.

Öğrenciler sınavı genel olarak kolay olduğunu açıkladılar. Üst sıralarda yer alan öğrencilerin bu nedenle istediği okullara girme şansı yüksek olacak. Soruların kolay olması, belirli puan gruplarında yığılmayı arttıracak. Bu nedenle tercihlerin dikkatli yapılması gerekiyor.

Soruları Hürriyet için değerlendiren Bilfen Eğitim Kurumları öğretmenleri, genel olarak sınavın kolay olduğunu, son sınavın öğrencilerin yüzünü güldürdüğünü açıkladı. Soruların kolaylığı yüzünden 50’den fazla birincinin çıkabileceğini söyleyen uzmanların, bölümlere göre soru değerlendirmesi şöyle:

Fen bilgisi zor: Sorular açık ve anlaşılır hazırlanmış, ama geçmiş yıllara göre biraz daha zordu. Eski ve yeni müfredatın ortak konularından sorular hazırlanmış. Sorular seçici ve zorlayıcı.

Türkçe uygun: Hatalı, müfredat dışı veya yanlış soru bulunmuyor. Sorular ölçme ve değerlendirme tekniğine uygun. Genelde yoruma dayalı sorular olmakla beraber, öğrencinin kelime, Türkçe bilgisini ölçmeye dayalı sorular ağırlıkta. Dilbilgisi soruları bu yıl daha fazla. A kitapçığı 15-16’ncı sorular en zor sorulardı.

Matematik kolay: Müfredat dışı veya yanlış soru yok. Geçen yıla göre daha kolay bir sınav. Bütün sınıfların konularından sorular yer alıyor.

Sosyal de kolay: Sorular açık, seçik anlaşılır. Müfredat dışı soru yok. Anlamı ve yorum gücü yüksek sorular hazırlanmış. Eski müfredata daha uygun sorular ağırlıktaydı.

Vatandaş dershanekolik olmuş

BİNLERCE veli gibi, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de kızı Büşra Vuslat’ı OKS’ye soktu. Bakan Çelik, Çankaya Kılıçarslan Lisesi’nde kızını sınıfa yerleştirdikten sonra, okul bahçesinde diğer velilerle bekledi. Çelik, velilerin "Çocuklarımızı dersanelerden kurtarın" şikáyetiyle karşılaştı. "Halk dershanekolik olmuş maalesef" diyen Çelik, okul başarısının daha önemli olduğu yeni müfredat programında bu sorunun ortadan kalkacağını savundu.

..
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2008 Pazartesi 07:02:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?