29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Vatandaşa 'yarı çeyrek' uyarısı!

İstanbul Kuyumcular Odası: “Yarım Çeyrek”, yanlış bir ifade, tüketiciler doğru bilgilendirilmelidir!

İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu, son günlerde yazılı ve görsel medyada yer alan “Yarım Çeyrek” ya da “Yarı Çeyrek” adlarıyla piyasaya sürülen ürün hakkında kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına aşağıdaki açıklamayı yaptı:

“Son günlerde İstanbul Altın Rafinerisi tarafından “İAR” logolu “Yarı Çeyrek” ya da “Yarım Çeyrek” ismiyle 22 ayar altını piyasada satışa sunulduğuyla ilgili haberler üzerine bu açıklamayı kamuoyuna yapmak zorunda kaldık. Bilindiği üzere Cumhuriyet altınları ve sarrafiye ürünlerinin üretme görev ve yetkisi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ne verilmiştir.

Ve ziynet altınlarının cinsi, evsafı ve eşgali yasal düzenlemelerle belirlenmiştir. Çeyrek altın olarak bilinen altının ağırlığı; 1,75 gramdır ve çeyrek altının yarısı 0,875 gram olmalıdır. Ancak, bizim yaptığımız kontrollerde İstanbul Altın Rafinerisi tarafından “Yarı Çeyrek” adıyla piyasaya sunulan altının 0, 63 gram geldiği tespit edilmiştir. İAR tarafından üretilen Yarı Çeyrek altının satış fiyatı, 0,63 gram üzerinden yapılıyor olsa da bu ağırlık oranlarına göre, kullanılan “Yarı Çeyrek” ibaresi yanlış bir ifade olup tüketiciyi yanıltabilir. Eğer, İstanbul Altın Rafinerisi ürününde “Yarı Çeyrek” ifadesini kullanmaya devam edecekse ürünün ağırlığını da 0,875 grama çıkarması gerekiyor. Aksi durumda, yanlış anlaşılmalara meydan vermemek için ürünün üzerinde nasıl ayar bilgisi verildiyse gramla ilgili bilginin de verilmesi ve ürünün de isminin değiştirilmesi lazım.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2011 Çarşamba 12:45:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?