19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Vatikan Türkiye yerine Ermenistan'a öncelik istedi

Vatikan Dışişleri Bakanı Piskopos Giovanni Lajolo, Avrupa’nın genişleme konusunda, Türkiye’den ziyade Hırvatistan, Moldavya, Gürcistan ve Ermenistan gibi ülkelere öncelik vermesi gerektiğini savundu.

Vatikan’da dışişleri bakanlığı makamına tekabül eden Dış Devletlerle İlişkiler Sekreteri Piskopos Lajola, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girişinin "çağı değiştirebilecek önemi haiz" olduğunu belirterek, Avrupa’daki bazı hükümetlerin tereddütlü davranmalarının doğal karşılanması gerektiğini savundu.

AB’nin Türkiye’den ziyade başka ülkelere öncelik vermesi kanaatinde olduğunu belirten Lajola, şöyle konuştu:

"Vatikan, her halükarda Avrupa’nın genişlemesinden korkmuyor. Papa 2. Jean Paul’ün bazen Atlantik’ten Ural Dağları’na kadar birleşik bir Avrupa’dan söz ettiği konuşmaları var. Önemli olan şey, Avrupa’nın kendi içinde derin bütünlük arz etmesidir. Bu çerçevede, bana göre, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan gibi üyeliğe aday olmuş ülkelere öncelik verilmeli. Aynı şey Ukrayna, Moldavya, Gürcistan ve Ermenistan için de geçerli. Bu ülkeler eski güçlü kültüre sahip. Listeyi Balkanlar’daki başka ülkelerle uzatmak da mümkün. Avrupa, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk’u görmezlikten gelemez. Vatikan da kendini bu ülkelere çok yakın hissediyor."
ROMA - AA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2004 Cumartesi 02:33:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?