23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Vatikan’da casus bilmecesi

Müteveffa Papa II. Jean Paul’ün, en yakın dostlarından biri konumundaki Polonyalı papaz Konrad Hejmo tarafından yıllarca Polonya gizli servisi hesabına izlendiği iddiası yalanlandı. Papaz Hejmo Roma’daki görevinden açığa alındı.

İddia yalanlanmakla birlikte casuslukla suçlanan Domenikocular tarikatına mensup Hejmo’nun Roma’daki görevinden açığa alınmasının uygun görüldüğü açıklandı.

Domenikocular Tarikatı’nın Polonya Başkanı Maciej Zieba, bugün Vatikan’da yaptığı açıklamada, Rahip Hejmo’nun casuslukla suçlanmasına neden olan Polonya gizli servisine ait arşiv belgelerini incelediğini belirterek, “Ulusal Bellek Enstitüsü’nün Kondad Hejmo’yu casuslukla suçlayan dosyasının tümünü okudum. Konunun uzmanı olmamakla birlikte, rapordan anlayabildiğim kadarıyla Hejmo casus değil” dedi.

Zieba, konu ve iddialar tam olarak aydınlatılana dek, Hejmo’nun Roma’ya gelen Polonyalı hacılara refakatçilik görevinden açığa alınmasının uygun görüldüğünü de kaydederek, şunları söyledi: “Polonya Katolik Piskoposlar Kurulu’nun kararı doğrultusunda, hadise tümüyle netleştirilene dek Rahip Hejmo’nun Roma’daki görevinden açığa alınmasını uygun gördük. Polonya Katolik Kilisesi, gerçeğin tüm çıplaklığıyla ortaya konulmasını istiyor. Rahip Hejmo’nun casusluğu ya da gizli servis elemanı olması söz konusu değil. Ancak gizli servise muhtemelen bazı bilgiler iletmesi tehlikeli olabilirdi. Çok konuştuğu için kendisindeki bazı bilgilerin gizli servisin eline geçmesi gibi bir durum söz konusu.”

Zieba, Aziz Petrus Bazilikası’nda katıldığı ayin sonrasında Vatikan’da yaptığı açıklamada, Hejmo’nun bilinçli bir şekilde casusluk yaptığı iddialarını yalanlamakla birlikte, istihbarat servisleriyle olası temasları kastederek, “Şeytanla uzlaşıya yanaşmak da başlı başına vahim bir durumdur. Bu türden bir şey kabul edilemez” diye konuştu.

Zieba, Vatikan’da konuyla ilgili olarak kimlerle görüştüğü sorusuna karşılık olaraksa “Vatikan Devlet Sekreteri’yle görüşmem söz konusu olmadı. Sadece alt düzeyden bazı kişilerle konuştum” demekle yetindi.

Zieba, Rahip Hejmo’nun ilettiği bilgilerle Mehmet Ali Ağca’nın Papa II. Jean Paul’e suikast girişimi arasında bir bağlantı olabileceği biçimindeki iddiaları da yalanladı.

Polonya Domenikocular Tarikatı’nın başkanı Zieba, Roma’ya Hejmo hakkındaki casusluk iddialarını aydınlatma amacıyla gelmişti. Zieba, konuya ilişkin nihai raporu, iki-üç hafta içinde açıklayabileceklerini belirterek, şunları söyledi:

“Casusluk iddiasının gelecek günlerde tümüyle netleştirilmesini bekliyoruz. Mayıs sonunda nihai raporu tamamlayabileceğimizi umuyorum. Acelemiz yok. İki üç hafta içinde hadise aydınlanacaktır. Biz de ona göre kararımızı alırız.”

AA
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2005 Cumartesi 18:25:22
Güncelleme :7 Mayıs 2005 Cumartesi 21:45:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?