30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Ve Fatih sularla buluştu...

İstanbulluların "Haydi İstanbul Vapurunu Seç" kampanyasında 8 model arasında oy kullanarak belirlediği şehir hatları vapurunun ilki suya indirildi.

370 bin İstanbullunun oylarıyla belirlenen Fatih isimli vapur Tuzla Çeliktrans Tersanesi'nde düzenlenen törenle suya indirildi. Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, halkın oylarıyla hayat bulan vapurun, İstanbulluların şehrin geleceği ile ne kadar ilgili olduklarını kanıtı olduğunu söyledi.

Topbaş, 370 bin İstanbullunun kullandığı oyla, klasik şehir hatları vapuruna en yakın tasarım olan 4 numaralı modeli seçtiğini hatırlatarak, Türk tersanalerinde Türk mühendislerce inşa edilen vapurun, ters sürecini tamamlayarak yıl sonunda hizmete gireceğini ifade etti.

Günümüz şehir hatları formuna en yakın model olan 4 numaralı vapurun boyu 68 metre, eni 13 metre uzunluğunda, 1800 yolcu kapasiteli ve 14 knot deniz mili hız yapabilen vapur, dünyanın en gelişmiş manevra güç ve kabiliyetine sahip teknik sistem ile donatıldı. Mevcut vapurlardan çok daha kısa zamanda seferlerini tamamlayabilecek olan gemi; 4 ana jeneratör, elektrikli motoru tahrikli pervane sistemi, gelişmiş seyir cihazları ve yüksek ivmeli yavaşlama ve hızlanma ile yüksek güvenlikte inşa edildi.

Geniş ve ferah salon, panoramik camlar, iklimlendirme-klima sistemi ve minimum titreşime sahip geminin, üst, ön ve arka bölümü açık dizayn edilerek geniş güverte alanları oluşturuldu. Otomatik kapı sistemi ve yolcu bölümünden ayrılan gemici halat mahalli ile yanaşma sırasında güvenlik riski sıfıra indirildi. Her türlü konforun düşünüldüğü vapur, minimum yakıt sarfiyatı ve ideal egzost emisyon değerleri ile de çevreci özelliğe sahip.

İçinde revir, bebek bakım odası, evcil hayvan barınakları, büfe, 6 adet plazma televizyon ve 1 adet DVD player, GPS üzerinden uyduya kilitklenebilen dijital anten sistemi gibi sosyal donatı alanlarının da bulunduğu gemi, fiziksel, görme ve işitme engellilerin ihtiyaçlarıda dikkate alınarak özel tasarlandı. İlgili örgütlerin yönlendirmesiyle şekillendirilen kullanım alanlarıyla yeni vapur, engelliler için uygun rampa, engelli tuvaleti, özel ışık ve ses düzeni, görme engellilere özel zemin kaplamasıyla tüm yolculara kolay ve konforlu seyir imkanı sunuyor.

iha
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 15:02:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?