31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ve Irak da patladı!

Başkent Bağdat, Tikrit, Samarra, Basra, Musul, Kerkük Ramadi, Bakuba’da “Öfke Günü” için toplanan binlerce gösterici polise çatıştı. Çıkan olaylarda 7 kişi öldü 75 kişi de yaralandı

Tunus ve Mısır’dan sonra Libya ile diğer Arap ülkelerini saran halk ayaklanmaları Irak’a da sıçradı. İşsizlik ve yolsuzluğun son bulmasını, daha fazla demokratik haklar isteyen Iraklılar, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden örgütlenerek “Öfke Günü” protestoları için sokaklara döküldü.

Başkent Bağdat’ta Tahrir (Özgürlük) meydanını dolduran 5 bin kadar gösterici, hükümet binalarının bulunduğu “Yeşil Bölge”ye yürümek istedi. Ancak Cumhuriye köprüsü önünde barikat kuran polis kalabalığa havaya ateş açarak müdahale etti.
Polise taş ve ayakkabı attılar

“İşsizliğe Son”, “Yalancı El Maliki’ye Hayır” sloganları atan eylemciler polise taş, ayakkabı ve pet şişeler fırlatarak kurulan barikatları yıktı. Canlı yayın yapmak isteyen uluslararası televizyon kanalları meydana alınmadı. Bağdat’ın yanı sıra Basra, Ramadi, Samarra, Musul, Süleymaniye, Kerkük, Bakuba ve Tikrit’de de on binlerce kişi aynı taleplerle meydanları doldurdu.

Maliki: Saddam ve El Kaide yanlıları

Musul ve Havice’deki eylemlerde polis ve göstericiler arasında çıkan çatışmada 7 kişi hayatını kaybetti 75 kişi de yaralandı. Son bir haftadır devam eden gösterilerde ölü sayısı 11’e ulaştı. Başbakan Nuri El Maliki gösterileri El Kaide ve Saddam yanlılarının düzenlenlediğini öne sürdü.

Transparency International (Uluslararası şeffaflık) örgütü verilerine göre Irak dünyadaki en çok yolsuzluk yapılan dördüncü ülke. Irak Başbakanı Maliki diğer bölge ülkelerindeki ayaklanmalar üzerine geçen ay maaşının yarısını hazineye geri iade edeceğini açıklamıştı.

BURASI DA BAĞDAT’IN TAHRİR MEYDANI!

Çoğu işsiz ve genç olan protestocular, Mısır’daki gibi Bağdat’taki Tahrir (Özgürlük) Meydanı’nda toplandı. Yoksulluk ve yolsuzluktan şikayetçi olan eylemciler, “Hükümet maaşlarının yarısını devlete verdi ama hala binlerce dolar alıyor. Bizim ise hiç bir şeyimiz yok. Çalışsınlar. Yol yapsınlar, İstihdam sağlasınlar” diye isyan etti.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2011 Cumartesi 11:29:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?