29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Vekilin sosyal güvenliği tamam

7. gözden geçirmenin tamamlanabilmesi için IMF’nin ısrarla beklediği sosyal güvenlik reformu dördüncü kez ertelemenin eşiğine gelirken, milletvekilleri arasında ‘temsil tazminatı’ krizi yaşanıyor.

Milletvekillerinin, emekli maaşlarına 1500 YTL’lik ‘temsil tazminatı’ eklenmesine ilişkin madde; Alt Komisyon Başkanı Zekai Özcan tarafından metinden çıkarıldı; ancak milletvekilleri, Komisyon Başkanı’na haber vermeden redaksiyon aşamasında maddeyi yine tasarıya ekledi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan alt komisyona havale edilen tasarı, Alt Komisyon Başkanı Özcan’ın “Ben bu maddeyi bu tasarıya koymam” diye diretmesi, alt komisyon üyelerinin de buna tepki olarak tasarıyı imzalamaması nedeniyle uzun süredir bekliyordu. Krize yol açan madde şöyle:

“TBMM üyeliği sona eren milletvekillerine, emeklilik şartlarını taşımadığı için aylık bağlanamayanlara sigortalı bir işte çalışmadıkları veya aylık bağlanmadığı takdirde, 30000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, her ay temsil tazminatı ödenir.”

ARKADAŞLARIMI KIRMAK İSTEMİYORUM AMA
Emekli milletvekilleri ile henüz emekli olmamış milletvekilleri baskı yaptı, ama Özcan da direndi. Alt komisyon üyesi milletvekilleri, bu madde çıkarılırsa, tasarıyı imzalamayacaklarını söylediler. Özcan geri adım atmadı ve bu aşamada NTVMSNBC’nin soruları üzerine şunları söyledi:

“Bu yasanın içinde milletvekili olmaması gerekir. Bu yasa, maaşları düzenleyen bir yasa değil, emeklilik sistemini düzenleyen bir yasa. Emeklilik hakkının nasıl alındığını düzenleyen bir yasa. O zaman burada birilerinin maaşını arttırmak ve indirmek gibi bizim görevimiz yok. Böyle talepler olabilir ama onun yeri bu yasa değil. Burada üzülüyorum da artık milletvekili arkadaşlarımı kırmak istemiyorum. Onların da üzülmesini istemiyorum. Çünkü farklı anlaşılıyor. Milletvekilleriyle bir problem yok burada. Amacımız, sistemin özüyle, kurgusuyla ilgilidir. Burada herhangi bir düzenleme yapılmaması gerektiğini söylüyorum ben ve onu da muhafaza ettim.”

Özcan “Artık tasarı benden çıktı” diye de ekledi. Ancak Özcan’ı ikna edemeyen bazı milletvekilleri, tasarı metninin redaksiyonu yapılırken, maddeyi, üstelik kapsamını genişleterek şöyle eklediler:

“Yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, TBMM Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Kanun kapsamında bir görev yapmaktayken emekli aylıkları da ödenmekte olanlara, 4505 sayılı kanunun 5. maddesine göre hesaplanan temsil tazminatının ödenmesine devam olunur. 3671 sayılı kanun kapsamındaki görevleri sona erenlerden emekli aylığı ile birlikte ayrıca temsil tazminatı ödenmesi gerekenlerin temsil tazminatı ise yüzde 70 artırılarak ödenir.”

ÖZCAN: MECLİS TARİHİNDE BİR İLK
Alt Komisyon Başkanı Zekai Özcan, milletvekillerinin özlük haklarına ilişkin düzenlemenin kendi bilgisi dışında, eklendiğini belirterek, “Bu Meclis tarihinde bir ilk” diye konuştu.

“Yasada hiç kimseye ayrıcalık getirmemek için çalıştıklarını” vurgulayan Özcan, tepkisini şöyle sürdürdü: “Bu yasa, sağlık hizmetleri ile emeklilik hakları nasıl elde edilir, onun unsurlarını oluşturmuyor. Bu yasa kimsenin emekli maaşlarını artırıp, azaltmak için düzenlenmiyor. Bu yasa, ne kadar sistemde çalışılırsa, ne kadar prim ödenirse, o kadar emekli maaşı alırsın, unsurunu taşıyor.”

MHP’Lİ KALAYCI: USUL BAKIMINDAN ŞIK DEĞİL
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da, yeni düzenlemeyle halen 2 bin 700 YTL emeklilik parası alan milletvekillerine 1.485 YTL tutarında temsil tazminatı ekleneceğini belirterek, eski milletvekillerinin maaşlarına yapılacak ilavenin ise yaklaşık 1.040 YTL olduğunu anlattı. Bu düzenlemenin alt komisyondaki milletvekillerinin dışında konulduğunu da kaydeden Kalaycı, “Yapılan işlem usul bakımından şık değil” dedi.

CHP’Lİ ASLANOĞLU: İSTEDİKLERİNİ KOYUYORLAR
CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu da milletvekilleriyle ilgili düzenlemeye baştan beri karşı olduklarını vurgulayarak, “Bu düzenleme bizim dışımızda rapora konulmuş. Bizim bu konudaki fikirlerimiz belli. İktidar partisinin çoğunluğu var, istedikleri düzenlemeyi koyuyorlar” dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ise, Öztrak, “Son anda redaksiyon sürecinde konulmuş bir düzenleme, ancak bu düzenlemenin nasıl olduğunu bilmiyorum. Bizim dışımızda yapılmış” ifadesini kullandı.

MAAŞLARI 6 BİN YTL’YE ÇIKACAK
Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, Alt Komisyon’da “milletvekili tazminat” kavgası sürerken, bu düzenlemeyi NTVMSNBC’ye şöyle değerlendirdi:

“Şu anda komisyonun üyesi olan milletvekilleri, genç milletvekillerinin ve emekli milletvekillerinin baskısı sonucu alt komisyon raporunu imzalamıyorlar. Alt komisyona gelen metinde, hem milletvekillerine, hem de milletvekili emeklilerine 30 bin gösterge ile memur maaş katsayısının çarpımı kadar -yaklaşık 1.450 YTL- temsil tazminatı getiriliyor. Bu şu demek: Hem milletvekili emeklilerinin maaşlarının 4 bin 400 YTL’den yaklaşık 6 bin YTL’ye çıkması demek. Hem de ileride genç yaşta milletvekili olup daha sonra seçilemeyince emekliliğe hak kazanamayan kişilerin emekli oluncaya kadar her ay 1.500 YTL temsil tazminatı almaları ve kendilerinin ölümü halinde bu paranın eş ve çocuklarına kalması demekti.”

2010 OCAK AYINA ANCAK YETİŞİR
Ali Tezel, reform yasasının ancak 2010 Ocak ayına yetiştirilebileceğini şöyle gerekçelendiriyor:

“Bu reformun, kanunun çıkmasından ziyade, geçmiş 60 yıllık sosyal güvenlik mevzuatının ve birikimlerinin tamamını çöpe atıyoruz, yerine yeni bir sistem getiriyoruz. Yeni bir sistem getirmek o kadar kolay bir iş değil. 60 yıllık birikimleri birkaç ayda değiştiremeyiz. 2008 Haziran’ına kadar dört ay gibi bir süre kaldı. Dört ayda bu kanun çıkarılsa bile ikincil mevzuatın çıkması, yönetmelik ve genelgelerin çıkmasından sonra da 60 yıllık SSK’nın, Bağ-Kur’un ve Emekli Sandığı’nın bilgi işlem alt yapılarının birleştirilmesi ve yeni kanuna uygun olarak bilgisayar programlarının hazırlanıp yazılması en azından bir yıldan fazla bir süreyi gerektirecektir. Bu bir yıldan fazla süreci alacak diyorum ama, bu süreç iyi bir ekiple -bu ekip SGK’da en az 500-600 kişilik üst yönetimi ilgilendiren bir şey- İyi bir 500-600 kişilik ekiple ancak 2010 Ocak ayına belki yetişebilir.”

AA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2008 Cumartesi 07:33:55
Güncelleme :23 Şubat 2008 Cumartesi 09:10:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?