18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Vekillik zırhına sığındılar

TBMM’de hakkında dokunulmazlık dosyası bulunan her 3 AKP’liden 1’i, "zimmet, ihaleye fesat karıştırmak, sahtecilik, dolandırıcılık" ve "hırsızlık" gibi milletvekilliğine engel suçlardan yargılanıyor. Bu kapsama giren 24 milletvekili arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 2 bakan da bulunuyor. Erdoğan, zimmet, kalpazanlık ve evrakta sahtecilik yapmakla suçlanıyor.

TBMM’de, AKP’li 78 milletvekili hakkında 105 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. 78 milletvekilinden 24’ü hakkındaki suçlamalarıysa anayasanın 76. maddesinde sayılan ’’milletvekilliğine engel suçlar’’ oluşturuyor. Söz konusu madde, 1 yıl veya daha fazla hapis cezasına hüküm giymiş olanlar, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanların affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemeyeceğini hükme bağlıyor.

Bu milletvekilleriyle haklarındaki suçlamalar şöyle:

Başbakan Tayyip Erdoğan: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde görevi ihmal, zimmet, kamu taşıma biletlerinde kalpazanlık, resmi evrakta ve kayıtlarında sahtecilikle cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül: Necmettin Erbakan ’ın 2 yıl 4 ay hapse mahkûm olduğu ve kamuoyunda ’’Kayıp Trilyon’’ olarak bilinen davada özel evrakta sahtecilik suçuyla yargılanıyor.

AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin: İhaleye fesat karıştırmak, hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal, zimmet, kamu taşıma biletlerinde kalpazanlık, resmi evrakta ve kayıtlarında sahtecilikle cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil: Zimmet, nitelikli zimmet.

Kayseri Milletvekili Adem Baştürk: Zimmet, nitelikli zimmet, görevi ihmal, ihaleye fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak, 2886 sayılı Devlet İhale Yasası hükümlerine aykırı davranmak.

İstanbul Milletvekili Mehmet Mustafa Açıkalın: İhaleye fesat karıştırmak, nitelikli zimmet, zimmet, kamu taşıma biletlerinde kalpazanlık, resmi evrakta ve kayıtlarında sahtecilikle cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak.

İstanbul Milletvekili Hüseyin Besli: Nitelikli zimmet.

Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan: Zimmet, kamu taşıma biletlerinde kalpazanlık, resmi evrakta ve kayıtlarında sahtecilikle cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralamaya sebebiyet vermek.

Bingöl Milletvekili Mahfuz Güler: Görevi kötüye kullanmak ve resmi evrakta sahtekârlık.

Şanlıurfa Milletvekili Abdurrahman Müfit Yetkin: Evrakta sahtekârlık ve kamu kurumunu dolandırmak, Vergi Usul Yasası’na muhalefet.

Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan ve Giresun Milletvekili Ali Temur: Kayıp Trilyon davasında özel evrakta sahtecilik suçuyla yargılanıyor.

Konya Milletvekili Özkan Öksüz: Dolandırıcılık, özel evrakta sahtecilik, 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası’na muhalefet.

Konya Milletvekili Halil Ürün: İhaleye fesat karıştırmak.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Akif Gülle: 2886 sayılı Devlet İhale Yasası’na muhalefet.

Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ: İhaleye fesat karıştırmak, emniyeti suiistimal.

Sıvas Milletvekili Selami Uzun: İhaleye fesat karıştırmak, hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal.

Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı: Görevi ihmal, ihaleye fesat karıştırmak, hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal.

Yozgat Milletvekili Mehmet Erdemir: Müessir fiil ve hakaret, hırsızlık ve suiistimal, görevi kötüye kullanmak.

Trabzon Milletvekili Asım Aykan: Görevi kötüye kullanmak, mahkeme kararlarına uymamak. K.Maraş Milletvekili Hanefi Mahçiçek: Görevi kötüye kullanmak. Siirt Milletvekili Öner Gülyeşil: Görevi kötüye kullanmak. Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün: Müteselsilen görevde yetkiyi kötüye kullanmak.

’Naylon fatura’

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da ’’naylon fatura düzenleyerek’’ Vergi Usul Yasası’na muhalefet etmekle suçlanıyor. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül hakkında da seçim yasaklarına muhalefet suçlamasıyla dosya bulunuyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Mir Dengir Fırat ise basın yoluyla halkı sınıf, din, ırk, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek açıkça tahrik etmekle suçlanıyor.


ANKARA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2005 Salı 09:29:01
Güncelleme :15 Şubat 2005 Salı 09:35:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?