20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Vergi oranlarında indirim

Başbakan Erdoğan yeni yılda kurumlar vergisinin yüzde 33’ten 30’a, gelir vergilerinde en yüksek dilimin yüzde 45’ten 40’a çekileceğini açıkladı. Gıda, sağlık ve eğitim harcamalarında yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 8’e düşürülecek.

Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı vergi indirimi konusunda oranlar netleşti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni vergi stratejilerinin açıklandığı basın toplantısında gıda, sağlık ve eğitim harcamalarındaki yüzde 18 olan KDV oranının yeni yıldan itibaren yüzde 8’e çekileceğini söyledi. Erdoğan, kurumlar vergisinin yüzde 33’ten yüzde 30’a gelir vergisinin ise yüzde 40’a çekileceğini söyledi.

Erdoğan gıda, sağlık ve eğitim harcamalarındaki vergi oranının önümüzdeki yılbaşından itibaren yüzde 8’e çekileceğini belirtti.

Vergi oranlarında indirimin süreceğini ifade eden Erdoğan, hedeflerinin geniş tabanlı bir vergi sistemi olduğunu kaydetti.

Erdoğan, vergi sistemi konusunda iki yılda önemli adımlar atıldığını belirterek, “Vergi yükü öngörülebilir olmalı. Etkin bir vergi idaresi kurulmalıdır. Anlaşılabilir bir vergi mevzuatına ihtiyaç var” diye konuştu.

2005 yılından itibaren geçerli olacak vergi indirimleri şöyle:

Mal ve hizmetlerden alınan KDV’de 2005’ten itibaren indirime gidilecek. Gıda ürünlerinde yüzde 18 olan oran yüzde 8’e çekilecek.

Sağlıkta ise ilaçta daha önce oran yüzde 8’çekilmişti. 2005’ten itibaren tedavi amaçlı araç gereç ve tedavi hizmetlerinde KDV oranı yüzde 8’e inecek.

Eğitimde de özel eğitim kurumlarında ve kitapta KDV yüzde 8, ancak eğitime ilişkin tüm hizmetlerde bu oran yüzde 18. Bu oran da önümüzdeki yıldan itibaren yüzde 8 ‘e inecek.

Kurumlar vergisinde yüzde 33 olan oran da yılbaşından itibaren yüzde 30’a çekilecek.

Gelir vergisinde en yüksek dilim olan yüzde 45’lik oran yüzde 40’a inecek.

Erdoğan vergi indirimleri konusunda çalışmaların önümüzdeki yıllarda da süreceğini belirterek, bu oranları AB ülkeleri seviyesine çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2004 Salı 13:37:35
Güncelleme :21 Aralık 2004 Salı 16:59:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?