20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Vergi paketi TBMM'den geçti

Vergi paketi olarak bilinen ve bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Yasaya göre, Maliye Bakanlığı, yangın, tabii afet gibi nedenlerle "mücbir sebep hali" ilan edebilecek. Bakanlık, mücbir sebep hali nedeniyle yerine getirilemeyecek vergi yükümlülüklerini belirleyerek, mükelleflerin beyanname verme sürelerini yeniden tespit edebilecek, toplu beyanname alma yoluna gidebilecek ya da beyanname verme zorunluluğunu kaldırabilecek.

Mükelleflerin beyannameleri elektronik ortamda göndermesi durumunda tahakkuk fişi elektronik ortamda düzenlenerek mükellef veya elektronik ortamda beyanname gönderme yetkisi verilmiş gerçek veya tüzel kişiye elektronik ortamda iletilecek. Bu ileti, tahakkuk fişinin mükellefe tebliği yerine geçecek. Bakanlar Kurulu bu tür belgelerde damga vergisini sıfıra kadar indirmeye yetkili olacak.

Ticari araç olarak üretilmişken koltuk ve pencere eklenerek binek hale getirilen taşıtlar için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları yeniden düzenlendi.

Motor silindir hacmi 3000 cc’yi geçmeyenlerin olanların ÖTV’si yüzde 10, silindir hacmi 3000-4000 olanlar yüzde 52, silindir hacmi 4000 cc’nin üzerindekilere yüzde 75, diğerlerine ise yüzde 4 olarak uygulanacak.

Yasayla Özel İletişim Vergisi’nin kapsamı da genişletiliyor. Buna göre, Telekomünikasyon Kurumu ile görev ya da imtiyaz sözleşmeleri imzalamak veya bu kurumdan ruhsat ya da genel izin almak suretiyle telekomünikasyon altyapısı kurup işletenler, yüzde 15 oranında özel iletişim vergisine tabi olacak.

Mobil telekomünikasyon işletmecilerinden eskiden olduğu gibi yüzde 25, radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetlerden ise yüzde 15 özel iletişim vergisi alınacak.

Yasaya göre, Milli Piyango’nun özelleştirilmesine dönük yapılan değişiklikle bu kuruluşun her ne nam altında olursa olsun tahsil ettiği tüm paralardan, ödenen her türlü ikramiye, işletici firma payı, bayi komisyonu, idare payı ve Savunma Sanayi Destekleme Fonu payı düşüldükten sonra kalan tutar, şans oyunları vergisine tabi tutulacak.

Şans oyunları vergisi, at yarışlarında oynanan her bir bilet için 80 bin liradan az olmamak üzere bilet bedelinin yüzde 10’u, spor-toto, skor-toto, süper-toto, spor-loto ve benzeri oyunlarda her bir kolon için 20 bin lira, her türlü diğer müşterek bahislerde yüzde 10 olarak uygulanacak.

Yasa, Vergi Konseyi’ne yasal dayanak getiriyor. Konsey, Maliye Bakanı’na vergiyle ilgili görüş bildirecek ve araştırmalar yapacak. Danışma organı niteliğindeki Konsey üyelerine her toplantı günü için huzur hakkı ödenecek.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen araç muayeneleri, gerçek ve tüzel kişiler tarafından açılacak muayene istasyonları tarafından yapılacak.

Muayene istasyonlarında otobüs, kamyon, çekici ve tanker için 100 milyon lira, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, romörk ve yarı romörk için 75 milyon lira, traktör, motosiklet, motorlu bisiklet için 40 milyon lira muayene ücreti alınacak.

Trafik cezalarına uygulanan gecikme zammı da yeniden düzenlendi. Buna göre, bir ay içinde ödenmeyen cezalara her ay yüzde 5 gecikme faizi uygulanacak ancak gecikme faiziyle birlikte oluşan miktar cezanın iki katını geçemeyecek.

Mevcut uygulamada, ilk 10 günde ödenmeyen cezalar bir kat, ikinci 10 günde iki kat, üçüncü 10 gün içinde ödenen cezalar ise 3 kat olarak tahsil ediliyor.

Otoyol ve köprülerden ücret ödemeden geçiş yapanlara, geçiş ücretinin 10 katı idari para cezası kesilecek.

Emekli Sandığı Kanunu’nu da değiştiren yasaya göre Emekli Sandığı’nın 7 oteli, yönetim kurulu tarafından ihaleyle satılabilecek.

Öte yandan, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeler sırasında, Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından geri çekilen ve af niteliği taşıyan 8 madde yasa metninden çıkarıldı.

Komisyon, Genel Kurul çalışmaları sırasında toplanarak, geri çekilen maddeleri görüştü. Genel Kurul’da okunarak kabul edilen Komisyon raporunda, geri çekilen maddelerin ayrı bir yasal düzenleme gerektirdiği için tasarıdan çıkarıldığı ifade edildi.
ANKARA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2004 Cuma 13:13:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?