18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Vergi Yasa Tasarısı TBMM'de

Hükümet tarafından verginin tabana yayılması, vergide basitlik ve adalet ilkelerinin ortaya konması için hazırlanan vergi yasa tasarısı TBMM’de.

Hükümet tarafından TBMM’ye gönderdilen ve 51 maddeden oluşan yasa tasarısının genel gerekçesinde, "Bu tasarı büyük ölçüde içinde bulunulan ekonomik koşulların gerektirdiği bazı düzenlemeleri yapmak veya mükelleflerin veya devletin ihtiyaç duyduğu bazı iyileştirmeleri sağlamak üzere hazırlanmıştır. Yapılan rdüzenlemeler reform niteliğnide olmamakla birlikte geniş kesimleri ilgilendinen, ekonomik olayları etkileyebilecek, vergilemede basitlik ve adaleti sağlamaya yönelik" denildi.
Tasarıyla getirilen yeni düzenlemeler ise şöyle:

"- Ekonomideki olumlu gidişin kalıcı hale gelmesi ve hızlanmasında katkı yapmak amacıyla, vergi kanunlarında yer alan bazığ geçici düzenlemelerin süreleri 1 yıl uzatılmakta.
- Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nda yer alan vergi teşviklerinin kapsamı ve süresi genişletiliyor, bu bölgelerde faaliyet gösteren mükelleflerin teslimleri için ayrıca katma değer vergisi istisnası getiriliyor.
- İhracat ve döviz kazandırıcı faaliyetlerle ilgili teşvikler sürekli hale getiriliyor, teşviklerin uygulamasıyla ilgili bürokratik işlemlerde en aza indiriliyor.
- Motorlu taşıtlar vergisi, AB üyesi ülkelerde uygulanan sisteme daha uyumlu hale getiriliyor. Sistemin mevcut sorunlarını giderecek şekilde yeni düzenlemelerg etiriliyor. Mevcut uygulamadaki ağırlık esasına göre vergilendirmeye son verilirken, silindir hacmi esas kriter olarak kriter alınıyor.
- Kurumların, bankaların ve bankalara borçlu durumdaki mükelleflerin mali bünyelerinin iyileştirilmesine ilişkin düzenlemelerin süresi uzatılıyor.
- Konutlara ait çevre ve temizlik vergisi su faturasına ekleniyor.
- Özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı adı altına alınan vergiler, sürekli hale getiriliyor. Bu konudaki mevzuat basitleştiriliyor.
- Serbest meslek erbabının kazanlarının tespitinde dikkate alınan giderler günün şartlarına uygun olarak yeniden belirleniyor. Şu anda kabul edilmeyen bir çok gider unsuru kabul edilir hale getiriliyor.
- Reel sektörün bankacılık kesiminden sağladığı kaynakların maliyetinin düşürülmesi amacı çerçevesinde, kredi sözleşmeleri üzerinde ödenen damga vergisi kaldırılıyor".

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2003 Salı 13:05:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?