17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Vergide sınıfta kaldık

Vergi denetim ekipleri, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde piyasada yaptıkları gündüz denetimlerinde, 164 bin 885 mükellefi incelemeye aldı. Ekipler, vergi kaçırdığı ya da getirilen düzenlemelere aykırı hareket ettiği belirlenen 32 bin 802 mükellef için ceza tutanağı düzenledi. Gece denetimlerinde ise 10 bin 544 mükellef nezdinde incelemede bulunuldu. Bu denetimlerde de bin 669 mükellef için cezai işlem yapıldı.

Böylece gündüz denetimlerinde, incelemeye alınan her 5 mükelleften 1’ine, gece denetimlerinde ise her 6 mükelleften 1’ine ceza kesildi. Daha çok vatandaş şikayetlerine göre harekete geçen 189 Alo Maliye Acil Denetim Servisi de, dönem içinde 12 bin 565 mükellefi denetledi. Bu denetimlerde ise 4 bin 736 mükellef, ceza ile karşı karşıya kaldı. Acil denetimdeki ceza oranı da yüzde 37.7 olarak belirlendi. Ankara’da yürütülen vergi denetimlerinin diğer sonuçları ise şöyle belirlendi:

Ev sahiplerinin yarısı vergi kaçırıyor: Gelir idaresi, bu dönemde bütün kamu kurumları ile özel sektör firmalarından, çalışanlarının özel gider indirimine konu ettikleri kira ödemeleri içinde istisna tutarını aşanların belgelerini istedi. Kira geliri olan mülk sahipleri ile gayrımenkul sermaye iradı bildiriminde bulunanların listeleri karşılaştırıldı. Bu incelemede, özel gider indiriminde kullanılan 58 bin 520 kira kontratına karşılık, beyan edilen kira geliri sayısı 11 bin 380, devletten gizlenen kira geliri tutarı da 11 trilyon 792.3 milyar lira olarak tespit edildi.
Ankara dışında oturan ev sahipleri için diğer illerde yapılan tarama neticesinde ise bu defa özel gider indiriminde kullanılıp beyan edilmeyen kira kontratı sayısı 28 bin 902, inceleme neticesinde beyan ettiği tespit edilenlerin adedi de 18 bin 238 olarak belirlendi. Bu şekilde de kira geliri bulunan her 2 ev sahibinden birinin vergi kaçırdığı anlaşıldı. 5’den fazla gayrımenkulu olanlara ilişkin emlak listelerinin araştırılması çerçevesinde de 400 bin mükellefle ilgili taramının devam ettiği belirtildi.

Kaçak işçi çalıştırılıyor: İşçi tespitine dönük olarak Ankara Sigorta Müdürlüğü ile koordineli yürütülen çalışmalarda ise 8 bin 415 firma büyüteç altına alındı. Bunların bin 684’ünün işe başlama bildiriminde dahi bulunmadığı ortaya çıktı. İşverenlerin çalıştırdıkları işçileri bildirip bilmediğine ilişkin denetimlerde de, 5 bin 254 işyerinin çalışan sayısını tam bildirmesine karşılık, 2 bin 423’ünün eksik, 738’inin ise hiç bildirmediği ortaya çıktı.

Denetimler, işçi ve memurların vergisini peşin olarak ödediği ülkemizde, diğer kesimlerin ise vergi ödememeyi adeta alışkanlık haline getirdiğini de gösterdi.

Sektörel incelemelerde halk ekmek bayilerinden halk otobüslerine, servis aracı işletmelerinden sinema salonlarına, inşaat sektöründen un fabrikatörlerine, ticari minibüslerden dernek lokali işletmelerine, oto galericilerden antika ve sosyete pazarlarına, doğalgaz firmalarından düğün salonlarına ve sürücü kurslarına kadar hemen herkesin vergi kaçırdığı belirlendi.

ntv-msnbc
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2004 Pazartesi 12:14:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?