19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Verheugen: 'artık yeni koşul yok'

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen, Türkiye’nin önüne yeni koşullar getirilmeyeceğini söyledi.

Verheugen, Türkiye’nin AB’ye adaylığının artık tartışılmadığını belirterek, "üzerinde durduğumuz konu, siyasi kriterlerin yerine getirilip getirilmediği" dedi.

İzmir’deki temaslarını sürdüren Verheugen, düzenlenen basın toplantısında Avrupa Birliği’nin, Türkiye’nin birliğe üye olup olmaması gerektiğini tartışmadığını, çünkü zaten Türkiye’nin AB’ye üye olması gerektiğine çok uzun zaman önce karar verdiklerini belirtti.

"Siyasi kriterlerin yerine getirilip getirilmediğine karar vereceğiz"

Verheugen, nihai raporun hazırlıklarının hala sürdüğünü ve şu anda Türkiye’nin siyasi kriterleri yerine getirip getirmediğine karar vermeye çalıştıklarını söyledi.

"AB Komisyonu’nun kararı adil olacak"

AB Komisyonu’nun Türkiye ile ilgili kararında adil, objektif ve dürüst olacağını vurgulayan Verheugen, "Komisyon’un Türkiye kararı AB Konseyi’nin vereceği nihai karar için temel oluşturacak" dedi.

"Yeni hükümet üzerine düşeni hızla yaptı"

Verheugen, AKP hükümetinin iktidara geldiği günden bu yana AB’ye üyelik konusunu ciddiyetle ele aldığını ve üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını söyledi.

Türkiye ziyaretimde "AB’ye katılım sürecinin halk tarafından desteklendiğini gördüm" diyen Verheugen, Türkiye’deki AB projesi sadece ülkenin elit kesimi tarafından desteklenen bir proje değil. Ülkenin en fakir yörelerinde yaşayanların bile desteklediği bir proje" şeklinde konuştu.
BBC türkçe
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2004 Çarşamba 15:47:05
Güncelleme :8 Eylül 2004 Çarşamba 17:40:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?