18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Verheugen: çözümü Rum turizmciler engelliyor

  AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, Kıbrıs'ın birleşmesinin Rumlardan dolayı başarısız kalma riskinin ortaya çıkmasının ''büyük hayal kırıklığı'' yarattığını söyledi.


      Verheugen, Alman birinci televizyonu ARD'de yayınlanan ''Morgenmagazin'' adlı programda yaptığı konuşmada, ''AB'nin çabaları olmadan Kıbrıs'ta halkoylamaları gerçekleştirilemezdi. Ancak şimdi birleşmenin Rumlardan dolayı başarısız olma riskinin ortaya çıkması büyük hayal kırıklığı yarattı. Bu, Alman halkının yeniden birleşmeye 'hayır' demesi gibi bir şey. Doğruyu söylemek gerekirse, Rumların birleşmeye 'hayır' demelerinin ardında bazı göstermelik nedenler var. Bunun ardında daha çok ekonomik çıkarların olduğunu düşünüyorum'' dedi. ''Bu çıkarların ne olduğu'' sorulan Verheugen, ''Bununla adada kişi başına düşen milli geliri kastetmiyorum. Devletler topluluğu ve AB de Kuzey Kıbrıslılara yardım etmeye hazır. Burada söylemek istediğim farklı bir şey. Adanın güneyindeki otel sahipleri, daha az bilinen, ancak çok daha güzel olan Kuzey Kıbrıs'ın turizm alanında kendilerine rakip olabileceğini düşünüyor. Yani burada söz konusu olan küçük hesaplar, hatta çirkin diyebileceğim çıkarlar peşinde olunması'' diye konuştu.


      Rumların çözümü istedikleri düşünüldüğü için, sorun çözülmediği takdirde de AB'ye üyelik sözü verildiğine işaret eden Verheugen, ''Son yıllardaki çabalar hep Kıbrıslı Türkleri ikna etmeye yönelikti. Sonuçta bu da başarılı oldu. Rum yönetimi adanın yasal hükümeti olarak kabul edildiği için AB'ye tüm Kıbrıs üye olacak. Ancak uygulamada hükümet tüm bölgeleri kontrol edemeyecek ve adadaki Türk askerlerinden dolayı Kıbrıs işgal altında gibi görülecek. Bu da diğer bir sorun ve Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanması konusunda alınacak kararla ilgili olarak da sorun yaratacak'' dedi.


      Verheugen, Türkiye'nin adaya daha fazla asker göndermesinin mümkün olup olamayacağı sorusuna, ''Bunun gerisinin geleceğini sanmıyorum. Çünkü Türkiye zaten adadaki 30 bin askerle durumu kontrol ediyor'' yanıtını verdi.


      BM ile birlikte Kıbrıs sorununun çözülmemesi durumuna da hazırlıklı olduklarını ifade eden Verheugen, Yeşil Hattı bir iç sınır olarak görmek istemediklerini, yeni bir düzenlemeyle bu sınırdan kişi ve mal geçişini sağlayacaklarını söyledi.

BERLİN
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2004 Cuma 15:00:42
Güncelleme :23 Nisan 2004 Cuma 23:23:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?