19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Verheugen: 'kürtlere daha çok sosyal hak verilmeli'

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmadan önce, Kürtlerin kültürel haklarının korunması için daha fazla çaba harcaması gerektiğini söyledi.

Günter Verheugen ayrıca güvenlik güçlerince köylerinden boşaltılan kişilerin geri dönmelerine izin verilmesi gerektiğini belirtti.

Verheugen, 1995 yılında PKK’nın geçiş noktası olması nedeniyle boşaltılan Lice’nin Tuzla köyünü ziyaret etti. 2001 yılının ardından geri dönüşlerin başladığı 30 haneli köyde köylülerle sohbet eden ve sorunlarını dinleyen Verheugen, izlenimlerini gazetecilerle paylaştı.

Şiddet ve çatışmanın her zaman felaketle sonuçlandığını söyleyen Verheugen, “Öyle bir politika bulmayız ki insanlar birarada barışçıl bir şekilde yaşasın” dedi. AB’nin Güneydoğu bölgesinin kalkınmasına da önem verdiğini vurgulayan Verheugen, Kürt halkına daha fazla kültürel ve sosyal hak verilmesini istedi.

Özellikle Kürtçe’nin öğretilmesi ve bu dilde yayın konusunda Hükümet’in daha fazla işler yapabileceğini söyleyen Verheugen, AB’nin Güneydoğu’nun sosyal ve ekonomik kalkınması için hükümeti teşvik ettiğini anlattı.

Verheugen, Güneydoğu’da refah ve huzurun sağlanmasının en iyi yolunun Türkiye’de modernizasyon ve demokratikleşme süreci olduğunu bildirdi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi daha önce Diyarbakır’da; kapatılan DEP’in eski milletvekili Leyla Zana, Diyarbakır Valisi Nusret Miroğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’le görüşmüştü.

Günter Verheugen ayrıca sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile yine basına kapalı bir yemeğe katılmıştı.

Verheugen Türkiye’de gerçekleştirilen reformlardan etkilendiğini belirterek, beş yıl önce Diyarbakır’a gelemeyeceğini söylemişti.

Günter Verhegen’in gezisi, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’yle ilgili İlerleme Raporu’nu açıklamasından bir ay önce yapılıyor.

Verheugen Türkiye’deki temaslarını bugün İzmir’de sürdürecek.

’Ukrayna ve Beyaz Rusya daha fazla Avrupalı’

Öte yandan Günter Verheugen Türkiye gezisini sürdürürken, Avrupa Komisyonu’nun Hollandalı üyesi Frits Bolkestein, Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik şüphelerini dile getirdi.

Frits Bolkestein, Leiden Üniversitesi’nden yaptığı konuşmada, "Türkiye’nin üyeliğine izin verenler, Ukrayna ve Beyaz Rusya’nın üyeliğini de kabul etmek zorundadır. Bu ülkeler Türkiye’den daha fazla Avrupalıdır." dedi.

Hollanda halen Avrupa Birliği’nin dönem başkanı.

BBC türkçe-sansürsüz
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2004 Salı 16:22:19
Güncelleme :7 Eylül 2004 Salı 16:27:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?