18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Verheugen: Rumlar tarafından aldatıldım

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, Kıbrıs konusundaki son gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, "Rumlar tarafından aldatılmış hissettiğini" söyledi.

Avrupa Parlamentosu'nda başlayan Kıbrıs oturumunda söz alan Verheugen, Rum yönetiminin, referandumda Annan planına karşı tavır almasını sert biçimde eleştirdi ve "Artık diplomatik olmayan biçimde söyleyeceğim, kendimi Rumlar tarafından aldatılmış hissediyorum" dedi.

Kıbrıs sorununun çözümünün Rumların AB'ye üyeliğinin önkoşulu olmadığı yolundaki tavrı hatırlatan Verheugen, Rum yönetiminin görüşmeler sırasında BM planını destekler bir tavır içinde olduğunu belirtti ve Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un son yaklaşımının daha önceki tavrına tamamen ters düştüğünü söyledi.

Verheugen, Rum kesiminde kendisine getirilen yayın yasağını da sert biçimde eleştirdi ve "AB'ye üye olan ve üye olacak ülkelerde bir takım temel ilkelere saygı gösterilmesini bekleriz. Bu herkes için geçerli" dedi.

Rumların, Annan planına karşı çıkmasına yönelik eleştirilerini sürdüren Verheugen, "Hayır diyenler Ada'da hala Türk askerlerinin kalacağını söylüyorlar. Referandumda 'hayır' derlerse 30 bin Türk askeri ilelebet orada kalacak. Adada hala Türkiye'den gelen göçmenlerin bulunduğundan şikayet ediyorlar. 'Hayır' derlerse Kıbrıs'a belki de yüz bin Türk göçmen daha gelebilecek" diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox da, Rum kesiminde getirilen yayın yasağını eleştirdi ve bunun ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu söyledi.

BRÜKSEL - AA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2004 Çarşamba 16:07:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?