19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Verheugen: 'Türkiye ile gurur duyuyorum'

AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen, Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin üyelik kararını ertelemeden, aralık ayındaki zirvede vermesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’ye son resmi ziyaretini yapan Verheugen, Dışişeri Bakanı Abdullah Gül ile görüştükten sonra basın toplantısı düzenledi.

Genişlemeden Sorumlu Üye olarak 1999’dan beri Türkiye’nin müzakerelere başlamak için yaptığı reformları takip ettiğini ve Türk yetkililerle ortak çalıştığını söyleyen Verheugen, "kişisel olarak Türkiye’nin gösterdiği ilerlemeden gurur duyuyorum" dedi.

"Reform süreci önemli ivme kazandı"

Türkiye’deki hükümet değişikliğinden sonra reform sürecinin önemli bir ivme kazandığını ifade eden Verheugen, bazı zorluklar olmasına rağmen Avrupa Birliği’nde de Türkiye’nin müzakere sürecinin önemli bir ivme kazandığını söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun ilerleme rapounda adil ve dürüst davranacağını belirten Günter Verheugen, "AB, Türkiye’nin yaptığı reformları değerlendirirken adil ve dürüst olacak. Bu konuda söz veriyorum. Tabiki bazı zorluklar var ve olacaktır. Zaten AB’nin kararından sonra da süreç devam edecektir’ dedi.

"KKTC için çözüm bulunmalı"

Kıbrıs konusunun Türkiye’nin AB sürecini etkilememesi gerektiğini dile getiren AB Komisyonu üyesi Verheugen, Kıbrıs’ta yapılan referandumdan sonra KKTC üzerindeki izolasyonun kaldırılması için AB Komisyonu’nun iki tüzük çıkardığını söyledi.

Çıkarılan tüzüklerin yasal engelere takıldığını belirten Verheugen, "Kıbrıs’ta referandumdan sonra Türklere izolasyonun kalkacağı ve hatırı sayılır ekonomik yardım yapacağımız sözünü verdik. Komisyon sözüne bağlı ve bundan sonrada bu konuda elinden geleni yapacak. Ancak bir çözüm bulunması gerekir" dedi.

"TCK konusunda bu aşamada konuşmak yersiz"

Verheugen ’zina’ konusunda Türkiye’de yürütülen tartışmalardan haberdar olduğunu söyledi. TCK’da yapılacak değişikliklerin hala Türk parlamentosunda tartışıldığını dile getiren Verheugen, AB’nin bu aşamada ’zina’ konusunda baskı yapmasının yersiz olduğunu söyledi.

AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen, ceza yasasının önemli olduğunu, yapılacak reformların doğru yönde yapılacağına inandığını vurguladı.

Gül: "Reform süreci devam edecektir"

Günter Verheugen’la yaptığı görüşmeden sonra basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, görüşmede Türkiye’nin AB müzareke sürecinde yaptıklarını değerlendirdiklerini dile getirdi.

Verheugen’ın yaptığı bu son ziyaretin önemli olduğunu belirten Gül, Türkiye’nin kritik eşik denilen noktaya geldiğini ve reform sürecinin devam ettiğini vurguladı.

Gül, Verheugen’ın Türkiye ile ilişkilerde, büyük bir anlayış içinde konulara yaklaştığını da belirtti.

aa-cnn türk
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2004 Pazartesi 13:57:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?