18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Verheugen: 'zina yasası Türkiye’nin imajını bozacak'

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen, ’’zina yasası dışarıda çok yanlış anlaşılacak ve Türkiye’nin imajını bozacak’’ dedi.

Verheugen, Türkiye’ye yaptığı dört günlük ziyaretin sonunda geziyle ilgili izlenimlerini ’Manşet’ programında Mehmet Ali Birand’a aktardı.

Zina yasası ile görüşlerini aktaran Verheugen, "yasak olmaktan çıkarılmış olan bir konunun tekrar gündeme getirilmesi din adına yapıldığı izlenimini yaratacak ve Türkiye’ye karşı olan ülkeler tarafından aleyhte kullanılacak" dedi.

Değerlendirmeleri sırasında Türk hükümetine bir son dakika önerisinde de bulunan Verheugen, kararın alınacağı 17 aralık tarihine kadar sonucu etkileyebilecek dört kaygısını açıkladı.

"PKK şiddetten vazgeçmeli"

Verheugen, Güneydoğu’daki durumu beklediğinden daha kötü bulduğunu belirterek Türk hükümetine bir son dakika önerisi yaptı.

Güneydoğu’da köye dönüşler konusunda elle tutulur bir çaba göremediğini belirten Verheugen, "gelin Güneydoğu’ya acilen bir kalkınma projesi hazırlayalım. Mali destek güvencesi vermeye hazır. Hemen yarın başlayalım" dedi ve PKK terörü konusunda da ilk defa ve açık şekilde tutum aldı.

Leyla Zana başta olmak üzere görüştüğü herkese PKK’nın şiddetten vazgeçmek zorunda olduğu uyarısını yapan Verheugen, "şiddetle bir yere varamayacaklarını bilmeliler" dedi.

Verheugen’in dört kaygısı

Hükümetin tüm çabalarına rağmen işkence tümüyle yok edilememiş. Bir insan hakları derneği sistematik işkence şikayetinde bulundu. Kadrolarımızı harekete geçirdik. Bunun doğruluğunu inceletiyoruz. İşkence konusunda kafamız karıştı.

Güneydoğu’daki gelişmeler ne yazık ki beklentilerin gerisinde kalmış. Sosyal ve ekonomik önlemlerin hızlandırılması şarttı.

Zina yasası dışarıda çok yanlış anlaşılacak ve Türkiye’nin imajını bozacak. Yasak olmaktan çıkarılmış olan bir konunun tekrar gündeme getirilmesi din adına yapıldığı izlenimini yaratacak ve Türkiye’ye karşı olan ülkeler tarafından aleyhte kullanılacak.

Kıbrıs’ta Gümrük Birliği anlaşmasının kabul edilmesi gerekiyor.

Verheugen bu dört kaygısının 17 aralıkta alınacak kararı etkileyebileceğinden korktuğunu sözlerine ekledi.

Türkiye projesinin kendi açısından başarılı olduğunu belirten Verheugen, üye ülkelerin Türkiye’ye ’hayır’ demenin getireceği istikrarsızlığın ve büyük riskin farkında olduklarını söyledi.

Verheugen bundan sonra son noktanın konulmasına kadar hem komisyonda hem de son kararın verileceği 17 aralığa kadar en büyük muhalefetin başta Almanlar olmak üzere muhafazakar partilerden kaynaklanacağını belirtti.

"Komisyonun raporu büyük ölçüde tamamlanmıştır"

Verheugen, "komisyonun raporu büyük ölçüde tamamlanmıştır. Şimdi son rötuşları yerine koyacağız ve top 30 komisere geçecek. Komiserler, son kararı 6 ekimden birkaç gün önce verecekler" dedi.

AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Avrupa’nın önde gelen dokuz siyaset ve devlet adamı tarafından açıklanan bağımsız Türkiye raporunun hem komisyon hem de konsey üzerinde çok olumlu bir etki yapacağını söyledi.

cnn türk
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2004 Perşembe 11:27:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?