17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Verheugen reformları soracak

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen’ın bu gece Türkiye’ye geliyor. Verheugen, reformları inceleyecek.


Ankara’da yarın Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile görüşecek olan Verheugen’a, Türkiye ile ilgili açıklamalarıyla dikkat çeken Komisyon Sözcüsü Jean Christopher Filori’nin de bulunacağı belirtilen bir heyetin eşlik edececeği bildiriliyor.

Görüşmelerde Türk tarafı, son dönemde gerçekleştirilen reformlarla siyasi kriterlerin yerine getirildiğini belirterek aralık ayındaki AB Zirvesi’nde üyelik müzarekerelerini başlatma kararının verilmesi gereğini vurgulayacak. Ankara’nın ayrıca, müzakerelerin geçikmeden 2005 yılının ilk aylarında başlamasını isteyeceği de ifade ediliyor.

9 Eylül’e kadar Ankara’nın yanı sıra Diyarbakır, İzmir ve İstanbul’u da ziyaret edecek olan Verheugen’ın ise raporun "objektif" olacağı konusunda güvence verirken reformların uygulamasının önemine bir kez daha işaret etmesi bekleniyor. Verheugen’ın ziyareti sırasında Diyarbakır’ı ziyaret edecek olmasının, özellikle Komisyon’un, reformların Güneydoğu gibi "hassas" sayılabilecek bir bölgedeki uygulamasını yerinde incelemek isteğini yansıttığı ifade ediliyor.

Günter Verheugen’ın, resmi yetkilileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle yapacağı temaslarda özellikle reformların uygulamasındaki eksikliklerini belirlemeye çalışacağı belirtiliyor.

Avrupa Komisyonu’nca 6 Ekim’de yayınlanacak olan İlerleme Raporu’nun, Türkiye’nin son yıllarda gerçekleştirdiği reformların ve bunların uygulamasına ilişkin genel bir tabloyu ortaya koyacağı kaydediliyor. Komisyon, ayrıca 70 milyonluk Türkiye’nin AB üyeliğinin, çeşitli alanlarda birlik üzerindeki etkilerini değerlendiren bir rapor da sunacak.

Brüksel’den gelen duyumlar ise Komisyon’un raporunda müzakereler konusunda "olumlu" bir görüş bildirmesi beklentilerini güçlendiriyor. Komisyon’un olumlu bir tavır takınması, aralık ayında AB liderlerince alınacak karar açısından büyük önem taşıyor.

Siyasi gözlemciler, aralık zirvesindeki kararın "siyasi" olmakla birlikte "olumlu" bir Komisyon raporunun, Türkiye’nin üyeliğine soğuk bakan kamuoyunlarının baskısının altındaki kimi AB liderlerinin Türkiye lehinde karar almalarını kolaylaştıracağına dikkat çekiyor.

ANKA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2004 Pazar 12:40:14
Güncelleme :5 Eylül 2004 Pazar 15:58:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?