18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Verheugen'den Chirac'a Türkiye yanıtı

Avrupa Birliği'nin genişlemesi arifesinde BBC'ye mülakat veren Günter Verheugen, Türkiye'nin 40 yıldan beri Avrupalı bir ülke olarak kabul edildiğini söyledi.

10 yeni üyenin üyelik görüşmeleri sürecini denetleyen Verheugen, Türkiye ile ilgili soruları yanıtlarken, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın, "Türkiye hazır değil" şeklindeki sözlerine de değindi.

"Avrupa objektif kriterlere göre mi karar alacak, yoksa Yahudi-Hrıstiyan kulübü gibi bir kimliği mi korumaya çalışacak?" diye soran Verheugen, Avrupa'nın Türkiye'ye söz verdiğini hatırlattı.

Verheugen, "Fransa ve Almanya dahil, şimdiki 15 üye Türkiye'ye, kriterlere uyduğu takdirde vakit geçirmeden üyelik görüşmelerine başlanacağı sözü vermiştir" dedi.

Verheugen ayrıca, Türkiye için geliştirilen stratejinin başarılı olduğunu, Türkiye'nin demokratikleşme, özgürlükler ve çağdaşlaşma alanlarında etkileyici bir sürece girdiğini söyledi.

Verheugen Türkiye'nin Avrupa için yeni bir stratejik önem kazandığını, Batılı demokrasilerle İslam dünyası arasındaki ilişkilerin yeniden düzenlenmesi aşamasında, Türkiye'nin çok etkin bir rol oynayabileceğini belirtti.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2004 Cumartesi 01:27:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?