18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Verheugen'den Şişecam grevine destek

 Avrupa Birliği Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen, AB Komisyonu'nun, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde Kopenhag Kriterleri'ne uyumunu izlemeyi sürdürdüğünü ve uyum sürecinde yeni kabul edilen yasaların uygulanmasına özel bir dikkat gösterileceğini söyledi.
Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Bağçeci'nin Şişecam grevinin ertelenmesine ilişkin gönderdiği mektuba AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Verheugen'den cevap geldi. Verheugen, Kristal-İş Genel Başkanı Mustafa Bağçeci'ye gönderdiği yanıtta, grev hakkının, AB üyesi ülkelerin ulusal anayasalarında yer almasının yanında, çeşitli uluslararası sözleşmelerde temel bir hak olarak tanındığını kaydetti.
Kopenhag Kriterleri'ne uygun olarak, aday ülkelerin temel insan haklarına, kültürel ve sosyal haklara saygı göstermeleri gerektiğini belirten Verheugen, grev hakkını içeren sendikalaşma ve toplu pazarlık hakkının da bu sosyal haklardan biri olduğunu ifade etti.
Verheugen, mektupta, AB Komisyonu'nun, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde Kopenhag Kriterleri'ne uyumunu izlemeyi sürdüreceğini ve uyum sürecinde yeni kabul edilen yasaların uygulanmasına özel bir dikkat göstereceğini de dile getirdi. Kristal-İş ile Cam İşverenleri Sendikası arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Kristal-İş, 9 Aralık 2003'te, Şişecam'a bağlı 13 fabrikada grev kararı almıştı. Ancak, 8 Aralık 2003'teki Bakanlar Kurulu toplantısında, grevin, "milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu" gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelenmesi kararlaştırılmıştı. Bunun üzerine Kristal-İş, yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'da dava açmış ve Danıştay, 12 Ocak'ta Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurmuştu. Kristal-İş üyeleri, Şişecam'a bağlı fabrikalarda 30 Ocak'ta greve başlamış, ancak Bakanlar Kurulu, 14 Şubat 2004'te grevi, "genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte" olduğu gerekçesiyle ikinci defa ertelemişti. Kristal-İş'in grevi, 5 bin işçiyi kapsıyordu. İşçi ve İşveren tarafları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın başkanlığında biraraya gelmelerine rağmen hala bir anlaşma sağlayamadı.
SAFURE CANTÜRK -ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 1 Mart 2004 Pazartesi 20:10:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?