18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Vetolu af yasası aynen geçti

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere iade edilen öğrenci affına ilişkin yasa, TBMM Genel Kurulu’nda aynen kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Sezer’in TBMM’ye iade ettiği yasa, Milli Eğitim Komisyonu’nda aynen kabul edilmişti.

Yasanın, yükseköğretim lisans öğrencileri ile lisansüstü öğrenim görürken ilişikleri kesilenler, doktora yabancı dil sınavı, sanatta yeterlilik ve tıpta uzmanlık sınavlarında başarısızlıkları nedeniyle kaydı silinenlere ek sınav hakkı getiren maddeleri ve yasanın tümünün oylamasında, af yasalarının kabulü için aranan beşte üç çoğunluk (330) oyu sağlandı.

Buna göre, lisans öğrencilerine ek sınav olanağı sağlayan maddeye 357, lisansüstü öğrencileri ile uzmanlık dallarında eğitim görenleri kapsayan maddeye 350, yasanın tümüne de 349 kabul oyu verildi.

Sezer’in yeniden iade etme hakkı yok

Yasa aynen kabul edildiği için Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in yeniden iade etme hakkı bulunmuyor. Yasayı 15 gün içinde onaylamak durumunda olan Cumhurbaşkanı Sezer, gerek gördüğü takdirde Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açabiliyor.

Yasanın içeriği

Cumhurbaşkanı Sezer, ’disiplin suçları bakımından af getirdiği, bu nedenle anayasanın 87’inci maddesi uyarınca nitelikli çoğunluk aranması gerektiği’ gerekçesiyle bir kez daha görüşülmek üzere yasayı geçtiğimiz hafta Meclis’e iade etmişti. Yasaya göre:

Yüksek öğretim kurumlarının hazırlık ve diğer bütün sınıflarında ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan ve 29 haziran 2000 tarihinden itibaren, kendi isteği ile ilişiği kesinler dahil, her ne sebeple olursa olsun atılan öğrencilere, ilişiklerinin kesilmesine neden olan bütün dersler için bir öğretim yılı devam ve üç sınav hakkı verilecek.

Öğrenciler, daha önce başarısız oldukları dersler programdan çıkarılmışsa bu derslerin yerine kurumlarınca belirlenecek başka derslerden sınava girecekler. Bu sınavlarda başarılı olmaları halinde öğrenciliğe intibakları yapılacak.

Uygulamalı eğitim-öğretim yapan okullardan ayrılan öğrencilere devam edemedikleri dersler ve uygulamalar için devam imkanı sağlanacak. Bu öğrenciler için öngörülen sınav süreci, ilgili yönetmeliklerdeki devam şartını tamamladıktan sonra başlayacak.

Sınıf geçme sistemi uygulayan yüksek öğretim kurumlarında en çok üç dersten başarısız olup, bir üst sınıfa geçemeyen öğrencilere, üst sınıfa devam etme ve alt sınıfta başarısız oldukları dersler için üç sınav hakkı verilecek.

Not ortalaması nedeniyle sınıfı geçemeyen veya mezun olamayan öğrencilere de istedikleri üç dersten not yükseltmek için bir sınav hakkı tanınacak.

Yükseköğretim Kanunu’nda öngörülen azami öğrenim sürelerini doldurduktan sonra kurumları ile ilişiği kesilen öğrencilere ise alamadıkları dersler için bir defaya mahsus olmak üzere bir yıl devam etme ve sınav hakkı verilecek.

Başvuru süreleri içinde askerlik zamanı gelmiş olanlar, teklifin öngördüğü hakları kullandıkları takdirde tecilli sayılacak.

Askerlik görevini yapanlar, terhislerinden sonraki iki ay içinde müracaat edebilecek. Gözaltında veya tutuklu bulunanlar, bu durumlarının sona ermesini izleyen iki ay içinde başvurdukları takdirde haklarını kullanabilecek.

YÖK’ün seviye tespit sınavı

Genel Kurul’da verilen bir önerge ile yurtdışındaki fakültelerden diploma alıp denklik için YÖK’ün yaptığı Seviye Tespit Sınavı’nda başarısız olan öğrencilere bir sınav hakkı tanındı.

Lisansüstü eğitim

Teklif, lisansüstü öğrenim görürken ilişikleri kesenlere de çeşitli haklar getiriyor.

Buna göre, 29 haziran 2000 tarihinden itibaren teklifin yasalaşıp yürürlüğe girdiği tarihe kadar her ne sebeple olursa olsun kurumları ile ilişiği kesilen lisansüstü öğrencilerine başarısız oldukları dersler ve yeterlilik için iki sınav hakkı, yüksek lisans öğrencileri için bir yıl, doktora öğrencileri için iki yıl tez hazırlama süresi verilecek.

Doktora yeterlilik sınavına girebilmek için yabancı dil sınavında başarısız olanlara da iki sınav hakkı tanınacak.

Sanatta yeterlilik ve tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara başarısız oldukları derslerden laboratuar veya uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları koşuluyla iki sınav hakkı tanınacak.

Getirilen düzenlemelerden yararlanmak isteyen öğrenciler, kanunun yayımı tarihinden itibaren iki ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvuracak.

AA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2005 Salı 23:34:55
Güncelleme :15 Mart 2005 Salı 23:48:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismet karaoğlu IP: 195.175.37.xxx Tarih : 16.03.2005 20:25:20
neden neden geri dondo geri giti ? dalgami geciyorlar bizlerle