18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Vreheugen'den 'adil rapor' sözü

Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki en yüksek karar organı olan Ortaklık Konseyi'nden uygulamaya ağırlık verin mesajı çıktı.

Türkiye'nin gerçekleştirdiği reformları öven Ortaklık Konseyi, uygulamanın yaygınlaşması gerektiğini vurguladı.

CNN Türk'ün haberine göre, bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplanan Ortaklık Konseyi'nde Türkiye'nin AB yolunda gerçekleştirdiği reformlar masaya yatırıldı.

Ortaklık Konseyi toplantısının ardından AB dönem başkanı İrlanda’nın Dışişleri Bakanı Brian Cowen, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve AB genişlemeden sorumlu üyesi Günther Verheugen ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Cowen'dan 'reformları uygulayın' mesajı

İrlanda Dışişleri Bakanı Brian Cowen, reformları gerçekleştirme konusunda Türkiye'nin olumlu adımlar attığına dikkat çekerek, asıl önemli olanın çıkarılan yasaların uygulanabilirliği olduğunu söyledi.

Verheugen'dan Türkiye'ye övgüler

Verheugen, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda attığı adımları taktirle karşıladıkları belirterek, Türk hükümetinin demokratikleşme sürecindeki hızının etkileyici olduğuna dikkat çekti.

AB Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili son değerlendirme raporunu hazırlamaya başladığını belirten Verheugen, İlerleme Raporu'nun tamamen veriler ve gerçekler üzerine kurulu olacağının altını çizdi.

Verheugen, son anayasa değişiklik paketinin Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesi yolunda önemli bir adım olduğunu da sözlerine ekledi.

KKTC'ye olumlu mesajlar

Genişlemeden sorumlu üye Verheugen, AB'nin Kıbrıs'ın kuzeyine yönelik önerileri de kısa bir süre sonra gündeme getireceğini açıkladı.

Verheugen, Kıbrıs'ın kuzeyine yönelik ekonomik tecritin sona ermesi için adımlar atılacağını, bu sayede Kuzey ile AB'nin yakınlaşacağını kaydetti.

Ada'nın Kuzey kesimine yönelik destek programları uygulanacağını açıklayan Verheugen, bu gelişmelerin her iki topluma da avantaj sağlayacağını savundu.

Gül: "Anayasa değişikliği tarihi bir adım"

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB'ye uyum yolunda attıkları adımlarla reformcu bir hükümet olduklarını kanıtladıklarını söyleyerek, son anayasa değişiklik paketinin kabul edilmesinin tarihi bir adım olduğunu vurguladı.

Kamu harcamalarının denetim altına alınması, DGM'lerin ortadan kaldırılması, yönetimin sivil yanının kuvvetlenmesi, idam cezasının kaldırılması, kadın erkek eşitliği sağlanması ve son anayasa değişikliklerinin konsey toplantısında ele alındığını belirten Gül, hükümetin bundan sonraki önceliğinin uygulama olacağının altını çizdi.

Makro ekonomik diyaloğun ve mali işbirliğinin iyileştiğine dikkat çeken Dışişleri Bakanı, Gümrük Birliği'nin de derinleştiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Gül, Kıbrıslı Türklere uygulanan adaletsiz muamelenin ortadan kaldırılması ve katılım müzakerelerinin başlaması için de girişimde bulunduklarını açıkladı.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2004 Salı 22:39:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?