20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Waldner: Türkiye AB'ye üye olacak olgunlukta değil

 Avusturya Dışişleri Bakanı Ferrero-Waldner, Göttweig Manastırı'nda yapılan Avrupa Forum'unda, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusundaki görüşlerini açıkladı. Türkiye hakkındaki değerlendirmelerinde, Avusturya politikasının şimdiye kadar yapılmış en uzmanca yaklaşımını sergileyen Ferrero-Waldner, aşırıya kaçan seçim kampanyası gürültüsünden uzak olarak Türkiye'yi gücendirmeyecek diplomatik bir dilde ve açık bir şekilde görüşlerini ifade etti.
Dışişleri Bakanı, "AB'nin 25 ülkeyi içine alan genişlemesinin ardından ne olacak?" sorusuna, "Avrupa'nın geleceği, öncelikle coğrafi genişleme olarak değil, Birlik sınırları dışındaki insanlar da dahil olmak üzere mümkün olduğunca geniş bir kitlenin barış ve refahtan payını almasını sağlamak olarak algılanmalıdır" dedi.
Ferrero-Waldner, Türkiye'nin AB'ye katılım ihtimaline ilişkin olarak da, "Dürüst olmak gerekirse, Türkiye'nin bugün daha AB üyeliği olgunluğunda olmadığını itiraf etmek gerekir. AB de bugün böyle bir adım atacak olgunlukta değil. Birliğin böyle bir katılımın üstesinden gelip gelemeyeceği de önem taşıyor" dedi.
Ferrero-Waldner, Avusturya'nın Türkiye'yi geçmişte olduğu gibi bundan sonraki reform sürecinde de tümüyle destekleyeceğini belirterek, "Avrupa istikrarsızlık ithal etmek yerine, istikrar ihraç ettiği sürece güvenli bir geleceğe sahip olacaktır. Böyle bir yolda ilerlemek isteyen devletlere, otomatikman tam üyelikle sonuçlanmayacak, özel bir Avrupa perspektifi sunmak, Avrupa'nın çıkarına olacaktır. Bu bağlamda kendilerini Avrupa'ya göre yönlendirmek isteyen ülkeleri peşinen kapı dışarı etmek hiçbir şekilde Avrupa'nın çıkarına olmayacaktır" dedi.
MEHMET EMİN AVCI - VİYANA (İHA)
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2004 Salı 00:26:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?