19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

WMA: Öcalan en zor durumdaki hasta

Tüm dünyadaki hekimlerin haklarını savunmak amacıyla kurulan Dünya Tabipler Birliği (WMA)’nin internet sitesinde, bölücü terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan, Türkiye’de tek zor durumdaki hasta olarak gösteriliyor.

Türk Tabipler Birliği (TTB)’nin de üye olduğu sitede ‘Kürt lider’ olarak nitelendirilen Öcalan’ın sağlık sorununun “hapiste yalnızlık çekmek” olduğu ifade ediliyor.

WMA’nın internet sitesinin Öcalan’la ilgili bölümünde Türkiye’de 12-15 milyon Kürt nüfus bulunduğu, Kürtlerin etnik bir azınlık olarak tanımlanmadığı ve kendi dillerini konuşma haklarının olmadığı belirtiliyor.

Türkiye’de Öcalan’ın adil yargılamadığından ve cezasının infazının da insan hakları bakımından uluslararası standartlarda olmadığından söz edilen yazıda avukatlarının dava sırasında Öcalan’la görüşmek için yeterli zaman bulmakta zorluk çektikleri aktarılıyor.

Sitede WMA tarafından belirlenen Öcalan’a yönelik insan hakları ihlali ise 3 maddede toplanıyor. Bunlar: Yaşam hakkı, keyfi tutuklama ve adil ve kamuya açık yargılama.

WMA, İmralı Adası’nda tutuklu bulunan Öcalan’la ilgili hazırladığı sayfada işbirliği yapılan kurumlar arasında Türk Tabipleri Birliği’nin yanı sıra Kürt Tabipleri Topluluğu ismine de yer veriyor.

Türkiye Klinikleri’nin internet sitesine konuyla ilgili açıklama yapan Türk Tabipler Birliği İkinci Başkanı Dr. Metin Bakkalcı, “WMA, Af Örgütü’nün bir raporuna dayanak yaparak kimi kaygılarını ifade etmiş.” diyor.

İşbirliği yapılan kurumlar arasında TTB’nin gösterilmesini anlamsız bulan Dr. Bakkalcı, işbirliği yapılan diğer bir kurum olarak ifade edilen Kürt Tabipleri Topluluğu’nun adını da ilk kez duyduğunu, bu kuruluşların var olup olmadığını bilmediğini kaydediyor.

WMA’nın internet sayfasının yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Bakkalcı, “Biz WMA’yla görüşüyoruz. Uygun bir ortamda bu vaka bazında TTB ile işbirliği sıfatının bir yanlış anlamaya yol açtığını paylaşacağız.” şeklinde konuşuyor.
ZAMAN GAZETESİ
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2004 Salı 11:23:13
Güncelleme :23 Kasım 2004 Salı 11:27:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?