23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Yabancılara taşınmaz satışına iptal


Ankara - Anayasa Mahkemesi, bazı koşullarda yabancılara taşınmaz satışını öngören yasa hükümlerini, oy birliğiyle iptal etti. Karar, Resmi Gazete’de yayımından başlayarak 3 ay sonra yürürlüğe girecek.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç yaptığı açıklamada, bugünkü toplantıda, 4916 Sayılı Çeşitli Kanunlarda ve Maliye Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle açılan davayı esastan görüştüklerini bildirdi.

Kılıç, yasanın yabancılara bazı koşullarda taşınmaz satışını öngören 19. maddesinin iptal edildiğini belirterek, bu kararın oy birliğiyle alındığını söyledi.

"Karar, yabancılara hiç mal satılamaz anlamında değil" 

Kılıç, bazı koşullarda yabancılara taşınmaz satışını öngören yasa hükümlerinin iptal kararının yabancılara hiç mal satılamaz anlamında olmadığını ifade ederek, bu konuda getirilen yasal güvencelerin ve sınırlamaların yeterli görülmediğini belirtti.

Kılıç, yasanın Tapu Kanunu’nun 35. maddesini değiştiren 19. maddesinin oy birliğiyle iptal edildiğini belirtti. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak 3 ay sonra yürürlüğe girmesinin kararlaştırıldığını ifade eden Kılıç, yapılan ve devam eden işlemler bulunduğunu, iptal kararıyla yasal boşluk doğacağını, bu nedenle de kararın yürürlüğe girmesi için 3 ay süre verildiğini kaydetti.

Kılıç, 3 ay sonunda, yasanın yürürlükten kalkacağını belirterek, oluşan yasal boşluğu gidermesi için yasa koyucunun bu sürede yeni bir düzenleme yapması gerektiğini söyledi.

Bu kararın yabancılara "hiç mal satılamaz" anlamında olmadığını belirten Kılıç, bu konuda getirilen yasal güvence ve sınırlamaların yeterli görülmediğini ifade etti.

İptal edilen düzenleme, karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde bu ülkelerin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticari şirketlerinin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde taşınmaz edinebileceklerini öngörüyor. Düzenleme ayrıca, yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde bu ülkelerin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerinin 30 hektardan fazla taşınmaz edinebilmesini Bakanlar Kurulu’nun iznine tabi kılıyor.




 

AA
Yayın Tarihi : 14 Mart 2005 Pazartesi 13:36:46
Güncelleme :14 Mart 2005 Pazartesi 15:06:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?