18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Yağışlı hava tüm yurdu esir aldı

Türkiye, dün akşamdan itibaren soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girdi.

İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da kar ve tipi hayatı olumsuz etkilerken, Güney Marmara ve Akdeniz Bölgesi’nde şiddetli fırtına hasara neden oldu. Bazı bölgelerde okullar tatil edildi, uçak seferleri iptal edildi.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, Trakya, Doğu Karadeniz kıyıları ile Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu dışında tüm yurt yağışlı geçiyor.

Yağışlar, Marmara’nın doğusu, İç Ege, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu’nun güneyinde etkili olmak üzere genellikle yağmur ve sağanak, Marmara’nın doğusu, İç Ege, Batı Karadeniz’in iç kesimleri ile İç Anadolu’nun kuzeybatısında karla karışık yağmur ve kar şeklinde oluyor. Hava sıcaklığı batı bölgelerde azalmaya devam ederken, rüzgar, yurdun batı kesimlerinde kuzey ve batı, diğer yerlerde güney ve batı yönlerden orta, yer yer kuvvetli, yağış anında kısa süreli fırtına şeklinde esiyor.

İstanbul’da kar yağışına karşı geniş önlemler alındı. Balkanlar’dan gelen ve tüm yurdu etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava, İstanbul’da hava, sıcaklıklarının 10-12 derece düşmesine neden oldu. İstanbul’u etkisi altına alması beklenen yoğun kar yağışına karşı, İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi hazırlıklarını tamamladı.

Ankara'ya yılın ilk karı yağdı

Başkent Ankara’da iki gündür devam eden sağanak yağmur, yerini kar yağışına bıraktı.

Sabah saatlerinde başlayan sağanak yağmur, öğleden sonra yerini kar yağışına bıraktı. Kar yağışı nedeniyle trafik olumsuz etkilenirken, zeminin kaygan olması nedeniyle araçlar yokuşlarda çıkmakta zorlandı. Olumsuz hava şartları nedeniyle Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Ankara’daki gibi Afyon da yılın ilk karıyla tanıştı. Sabaha karşı başlayan yoğun kar yağışı, kentte hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Kar yağışı sebebiyle Karayolları, Köy Hizmetleri ve Bölge Trafik ekipleri seferber oldu. Şehiriçi ve şehirlerarası yollarda aksamaların yaşandığı ve birçok maddi hasarlı trafik kazasının meydana geldiği Afyon’da, sürücülerin zincirsiz olarak yola devam etmelerine izin verilmiyor.

Afyon Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, kar kalınlığı Afyon kent merkezinde 12 santimetreyi, yüksek kesimlerde ise 1 metreyi buldu. Hava sıcaklığının gece en yüksek -5 derece olarak ölçüldüğünü kaydeden meteoroloji yetkilileri, kar yağışının devam edeceğini ifade ettiler.

Kütahya'da 315 köy yolu ulaşıma kapandı

Kütahya’da gece başlayan yoğun kar yağışı şehirde hayatı felç ederken, 315 köy yolu ulaşıma kapandı. Kütahya’da taşımalı eğitime tabi ilköğretim okullarında eğitim-öğretime 2 gün ara verildi.

Kar kalınlığı şehir merkezinde 25, yüksek kesimlerde ise 40 santimetreye ulaştı. Zincirsiz yola çıkan onlarca araç mahsur kalırken, belediyeye ait ekipler tuzlama çalışmasını sürdürüyor. Köy Hizmetleri Müdürü Tevfik Büyükakkaş, ekiplerinin kapanan yolların tekrar trafiğe açılması için çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Karayolları 14. Şeflik yetkilileri, Kütahya-Dumlupınar ile Dumlupınar-Uşak, Kütahya Afyon, Kütahya-Eskişehir, Kütahya-Simav ve Kütahya-Tavşanlı karayollarında kar sebebiyle ulaşımın kontrollü olarak sağlandığını bildirdi.

Karabük’te ise dün geceden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle Karabük-Bartın ve Karabük-İstanbul karayollarında ulaşım aksıyor. Karabük-Bartın Karayolu’nun Ahmetusta mevkii ile Karabük-İstanbul Karayolu’nun Kemikli rampaları mevkiinde ulaşımın zaman zaman durduğunu belirten Köy Hizmetleri İl Müdürü Mehmet Uzun, "Köy Hizmetleri ve Karayolları ekipleri yolda temizleme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor" dedi. Uzun, Eskipazar İlçesi’ne bağlı Yazıkavak Köy yolunun da ulaşıma kapandığını ve ekiplerin yolu yeniden ulaşıma açmak için çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. 

Bolu Dağı'nda kar kalınlığı 40 cm'ye ulaştı

Bolu Dağı’nda kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor. Sabah saatlerinden itibaren etkisini artıran kar yağışı nedeniyle Bolu Dağı’nda kar kalınlığı 40 santimetreye ulaşırken, özellikle otoyolda sıkıntı yaşanıyor.

Otoyolda Gerede istikametinde zaman zaman kayan araçlar nedeniyle trafik akışı D-100 Karayolu’na yönlendiriliyor. Bolu Dağı’nda zeminde etkili olmaya başlayan kar nedeniyle, Abant kavşağında araçlara zincir uygulaması başlatıldı. Karayolları ekipleri güzergahta tuzlama çalışmalarını sürdürürken, trafik ekipleri de ulaşımın aksamaması için önlemlerini artırdı.

Yetkililer, sürücüleri zincir ve takoz bulundurmaları konusunda uyarıyor. Bolu Dağı’nda kar kalınlığının 40 santimetre, Abant’ta 50 santimetre, Kartalkaya’da ise 1 metreye ulaştığı bildirildi.
Bolu’da dün geceden buyana etkili olan kar yağışı, 333 köy yolunun ulaşıma kapanmasına neden oldu. Bolu Valiliği’nden alınan bilgilere göre, kar yağışı nedeniyle il genelindeki 490 köy yolundan 333’ü ulaşıma kapandı. Yetkililer, Köy Hizmetleri ekiplerinin, ulaşıma kapanan köy yollarını açmak için çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.

Prefabrikler kar altında

Bolu’da etkili olan kar yağışı, prefabriklerde yaşayan vatandaşları zor durumda bıraktı. Bu yıl prefabriklerde 5. kışlarını geçiren depremzedeler, kurdukları sobalarla ısınmaya çalıştıklarını söylediler. Yoğun kar yağışı nedeniyle prefabriklerin kar altında kaldığını belirten depremzede vatandaşlar, prefabriklerini kaplayan karı kendi imkanlarıyla temizlemeye çalışıyor. Prefabriklerde yaşayan Bolulular, "Burada kalmaya mecburuz. Başka gidecek yerimiz yok. Soba yakmamıza rağmen prefabrikleri ısıtamıyoruz. Kar nedeniyle prefabrikler su alıyor ve rutubet yapıyor. Çoluk çocuğumuz hasta oluyor" dediler.

Uşak’ta ise gece başlayan yoğun kar yağışı nedeniyle 16 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. Uşak’a yılın ilk karı düşerken, 16 köyün ilçe merkezleriyle ulaşımının kesildiği öğrenildi. Karayolları, Köy Hizmetleri, polis ve jandarma ekiplerinin kapalı köy yollarını ulaşıma açmak için çalışmalarına devam ettiği belirtildi. Karayolları ekipleri 7 kamyonla tuzlama, 3 greyderle kürüme çalışmalarını sürdürürken, Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü’ne bağlı 5 greyder ekibi de 16 köyün yolunu açmaya çalıştığı bildirildi.

Ağrı’da etkisini artıran kar yağışı nedeniyle merkez ve ilçelerine bağlı 19 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kar yağışı nedeniyle özellikle dağlık kesimlerde bulunan 19 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu belirtildi. Kapalı köy yollarının açılması için çalışmalara başlandığını ifade eden Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü yetkilileri, kar yağışının sona ermesi halinde kapalı yolların en kısa sürede açılacağını söyledi.

Denizli’de sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, şehri beyaz bir örtüyle kaplarken, karla mücadele için ekiplerin hazır bekletildiği bildirildi. Denizli’de sabah saatlerinde başlayan kar yağışının gün boyu devam edeceği belirtildi. Sıcaklıkların özellikle gece saatlerinde eksi 5 dereceye kadar düşeceği ifade edilirken, vatandaşların tedbirli olmaları istendi.

Uludağ'da mahsur kalan dağcılar kurtarıldı

Uludağ’da mahsur kalan 3 dağcı, jandarma ekipleri tarafından kurtarıldı. Sabah saatlerinde, Uludağ’a tırmandıkları esnada aniden bastıran sis ve kar yağışıyla zirvede kaybolan 3 dağcı, Jandarma Arama Kurtarma Timleri tarafından ’Küçük Zirve’ yakınlarında bulundu. Burak Berber, Alper Özgür ve Aydın Demir isimli genç dağcılar, yoğun sis ve kar yağışının etkisini artırmasının ardından yollarını şaşırdıklarını söylediler. Uludağ Jandarma Karakolu’na getirilen dağcıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Bursa’nın yüksek kesimlerindeki mahallelere mevsimin ilk karı yağarken, Uludağ’da 2 gündür etkili olan yağışla kar kalınlığı 1 metreye ulaştı. Meteoroloji yetkilileri, kar yağışının Bursa’nın şehir merkezinde yarın da etkili olacağını ve hava sıcaklığının 10 derece düşerek 2 dereceye kadar ineceğini bildirdi. Bursa-Uludağ Karayolu’nda yoğun sis yüzünden ulaşım güçlükle yapılıyor. Görüş mesafesinin 10 metreye kadar düştüğü Uludağ’a araçlar zincir takarak çıkabiliyor.

Bursa-Uludağ Karayolu ise aşırı tipi yüzünden ulaşıma kapandı. Uludağ’a çıkmak isteyen 50 civarındaki araç, Kirazlıyayla mevkiinde mahsur kaldı. Araçlarda bulunan yolcular, ısınmak için yol kenarında bulunan bir et mangal binası ile iki büfeye sığındı.

Uludağ’ın Wolfram Madeni yakınlarında tipiden dolayı mahsur kalan 3 dağcının haberini yapmak . üzere Oteller Bölgesi’ne hareket eden İhlas Haber Ajansı ve Star Gazetesi ekipleri de yolda yoğun kar yağışı ve şiddetli tipi sebebiyle mahsur kaldı.

Okullar Tatil edildi

Kar ve tipi nedeniyle yurdun bazı il ve ilçelerinde okullar tatil edildi. Kar yağışının etkili olduğu Mudurnu ve Dörtdivan ilçelerinde okullar 1 gün tatil edildi. Dün geceden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle Bolu’nun Mudurnu ve Dörtdivan ilçelerinde, taşımalı sistemle eğitim verildiği için öğrencilerin sıkıntı yaşamamaları nedeniyle okulların bugün tatil edildiği öğrenildi.

Kar yağışının akşam saatlerinde etkisini artıracağını, bu nedenle de öğrencilerin köylerine dönmekte zorluk yaşayabileceğini belirten yetkililer, kar yağışının devam etmesi halinde tatilin uzatılabileceğini söyledi.

Dumlupınar Üniversitesi’nde de yoğun kar yağışı sebebiyle öğretime 2 gün ara verildiği bildirildi. Edinilen bilgiye göre, 27 bin öğrencisi bulunan Dumlupınar Üniversitesi’ne bağlı fakülte ve meslek yüksekokullarında bugün ve yarın öğretim yapılmayacak.

Eskişehir’de ise yoğun kar yağışı nedeniyle merkezde ve ilçelerde okullar 2 gün süreyle tatil edildi. Valilikten yapılan açıklamaya göre, merkezde ilköğretim ve lise dengi okullarda eğitime bugün ve yarın itibariyle ara verildi. Sivrihisar, Han, Beylikova, İnönü, Sarıcakaya, Mihalgazi, Mihalıççık, Günyüzü, Seyitgazi, Mahmudiye ilçelerinde de okulların 2 gün süreyle tatil edildiği öğrenildi. Alpu ve Çifteler’de öğrenciler kar yağışına rağmen eğitime devam ederken, taşımalı sistemle eğitim gören çocukların kapanan köy yolları yüzünden okullarına gidemediği belirtildi.

Eskişehir’de yoğun kar yağışı yüzünden 110 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi.

Vali Vekili Sinan Acar’dan alınan bilgiye göre, gece başlayıp sabah saatlerinde devam eden kar yağışı, İnönü, Sarıcakaya, Mihalgazi, Alpu, Beylikova, Mahmudiye, Çifteler, Seyitgazi, Han, Mihalıççık, Sivrihisar ilçelerine ve merkeze bağlı 110 köy yolunun ulaşıma kapanmasına yol açtı. Meteoroloji yetkilileri; kent merkezinde kar kalınlığının 12, kırsal alanlarda ise 20 santimetreye ulaştığını, metrekareye düşen yağış miktarının 13.7 kilogram olduğunu kaydetti.

Yurdun güney kesimlerinde ise şiddetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Mersin’de bu sabah başlayan fırtına hayatı felç etti. Zaman zaman saatteki hızı 75 kilometreye kadar yükselen fırtına dolayısıyla bazı ağaçlar devrilirken, sahildeki dalga boyu 2 metreye kadar ulaştı. Balıkçı tekneleri olumsuz hava şartlarından dolayı bugün ava çıkmayarak, marinalarda beklemeyi tercih etti.
Meteoroloji yetkilileri, "Güney Rüzgarı" adını verdikleri fırtınanın, 180 dereceden estiğini ve saatteki hızının 46 kilometreden zaman zaman 75 kilometreye kadar yükseldiğini bildirdi.
Yetkililer, ayrıca yağışlı ve rüzgarlı hava nedeniyle,mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamasını tavsiye ederken, balıkçılardan de denizdeki yüksek dalga boyu nedeniyle avlanmamalarını istedi.

Adana’da da hayatı olumsuz yönde etkileyen şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle ağaçlar devrildi, elektrikler kesildi. Gölet haline gelen yollarda da pek çok araç mahsur kaldı.

Adana Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, soğuk ve yağışlı havanın hafta sonuna kadar süreceğini bildirdi. Pazar günü başlayan ve Balkanlar’dan gelen soğuk havayla beraber Orta Akdeniz’den gelen yağışlı havanın etkisinin bölgede sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış şeklinde devam edeceği kaydedildi. Hava sıcaklığının ise mevsim normallerinin altına düşeceği belirtildi.

Antalya’da hızı zaman zaman 70 kilometreye ulaşan şiddetli rüzgar ve fırtına hayatı olumsuz yönde etkiliyor.
Antalya’da, sabah saatlerinde başlayan fırtına nedeniyle belediye ekipleri alarma geçti. Rüzgarın etkisiyle sahildeki dalga yüksekliği 5 metreyi buldu. Antalya’da hava sıcaklığının 0 dereceye kadar düşmesi bekleniyor. Fırtınanın bugün ve yarın devam edeceğini belirten yetkililer, don olayına karşı uyarıda bulundu. Rüzgarın hızının zaman zaman 7 şiddetine kadar artabileceği belirtildi.

Çanakkale Boğazı’nda etkili olan şiddetli poyraz, deniz ulaşımını olumsuz yönde etkiliyor. Türkiye Denizcilik İşletmeleri Çanakkale Şehir Hatları İşletmesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreyi bulan şiddetli poyraz sebebiyle Gökçeada-Çanakkale, Gelibolu-Lapseki, Kabatepe-Gökçeada ve Bozcaada-Geyikli arasındaki feribot seferlerinin iptal edildiği bildirildi. Feribot seferlerinin sadece Çanakkale-Eceabat hattında yapıldığı, fırtınanın etkisini artırması halinde bu hattaki seferin de iptal edilebileceği belirtildi. Şiddetli poyraz sebebiyle Çanakkale Boğazı’ndan geçiş yapacak küçük tonajlı gemiler ise güvenlik açısından Bozcaada ve Gelibolu açıklarında demirleyerek fırtınanın dinmesini bekliyor.

Uçak seferleri iptal edildi

Şanlıurfa’da dün sabahtan beri etkili olan yoğun sis nedeniyle THY’nin uçak seferleri iptal edildi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, sisin il genelinde etkili olduğu, görüş mesafesinin bazı yerlerde 10 metreye kadar düştüğü öğrenildi.

Bugün saat 10.15’te Ankara’dan Şanlıurfa’ya, Şanlıurfa’dan da saat 11.15’te Ankara’ya yapılması gereken THY’nin uçak seferleri yoğun sis nedeniyle iptal edildi.

Gaziantep’te 2 günden beri devam eden kötü hava şartları hayatı olumsuz etkiliyor. Yoğun sis nedeniyle uçak seferleri iptal edilirken, sağanak yağmur hayatı felç etti. Gaziantep’te 2 günden beri devam eden sağanak yağmur nedeniyle trafik felç olurken, yoğun sis nedeniyle uçak seferleri yapılamıyor.

2 günden beri havaalanına iniş yapılamadığı belirtilirken, bugün de saat 05.40 ile 09.35 Gaziantep-İstanbul seferleri iptal edildi. Akşam 19.35 Gaziantep-İstanbul seferinin de iptal edilme olasılığının yüksek olduğu öğrenildi. 15 Aralık’tan beri devam eden sağanak yağmur sonucu metrekareye 39 kilogram yağış düştü. Bu oranın mevsim normallerinin üzerinde olduğu bildirildi. Yetkililer, yoğun sis ve sağanak yağmurun hafta sonuna kadar devam edeceğini belirterek, özellikle sürücülerin dikkatli olması konusunda uyarıda bulundu.

İSTANBUL-(İHA)
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2003 Çarşamba 17:14:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?