18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Yağmur yurdu vurdu!

Yurdu etkisi altına alan yağmur bazı illerde hayatı felç etti. İstanbullular gece bastıran yağmur karşısında zor anlar yaşadı. İzmir'de sağanak yağış nedeniyle yollar köstebek yuvasına döndü. Urla İlçesi'nde hortum büyük hasara neden oldu.

İSTANBUL

İstanbul’da sabaha karşı yağmur etkili oldu. İstiklal Caddesi’nde gezen bazı vatandaşlar yağmur nedeniyle zor anlar yaşadı.

Güneşli bir haftanın ardından bugün saat 03.00 sıralarında İstanbul genelinde yağmur etkili oldu. Özellikle Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nde gezen vatandaşlar yağmur nedeniyle zor anlar yaşarken, kısa sürede yollarda su birikintileri oluştu.

Zeytinburnu Ekrem Kurt Bulvarı üzerinde bulunan rögarlar sağanak yağmur nedeniyle taştı. Sabah saatlerinde bu yolda seyir halindeki bir araç, oluşan su birikintisinde mahsur kaldı. Aracını hareket ettiremeyen sürücü, durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Olay yerine kısa zamanda gelen itfaiye ekipleri, aracın içerisinde bulunan iki kişiyi kurtardı. Su birikintisi nedeniyle kalan araç itfaiye ekipleri tarafından halat yardımıyla kurtarıldı.

İZMİR'DE SAĞANAK, YOLLARI KÖSTEBEK YUVASINA ÇEVİRDİ

İzmir'de dün öğlende başlayıp aralıklarla süren sağanak özellikle etkisini gece arttırdı. Kenti etkisi altına alan sağanak, yolları sularla doldurup taşırdı, araçlar güzergahlarında ilerleyemedi. Kentteki bir bulvarda büyük çukur oluştu, kesişimindeki cadde ise köstebek yuvasına döndü.

Yazdan kalma günler Kurban Bayramı'nın ikinci günü yerini sağanak yağmura bıraktı. Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerince önceki gün açıklanan yağmur, dün öğleden sonra kentte etkisini göstermeye başladı. Zaman zaman şiddetli rüzgarında etkili olduğu kentte, yollar suyla doldu. Tatil nedeniyle trafiğin olumsuz yönde etkilenmediği görüldü. Akşam saatlerinde etkisini yitiren sağanak yağmur, gece bir kez daha şiddetlendi.

ARAÇLAR YOLDA KALDI

Kentin tüm ilçelerinde yollar tekrardan sular ile dolmaya başladı. Sağanak başta Buca ilçesine bağlı Şirinyer Semti ile Bornova ilçesine bağlı Çınarlı Semti olmak üzere kentin diğer ilçelerini olumsuz etkiledi. Gece saat 02.00 sıralarında Şirinyer Parkı karşısı Menderes Caddesi'ni dolduran sular nedeniyle bazı araçlar yolda kaldı. Yoldaki su sevisinin yükselmesi üzerine caddedeki araç trafiği yaklaşık 1 saat boyunca durdu. Sürücüler bulundukları şeritten geri dönerek başka güzargahlardan evlerine dönmek zordunda kaldı, duruma tepki gösterdi.

KRATER GİBİ ÇUKUR OLUŞTU

Bornova Çamdibi Kamil Tunca Bulvarı üzeri Kartal Durağı önündeki anayolun sağ tarafında bulunan alanda, zemininde yumuşamasıyla birlikte yaklaşık 1 metre derinliğinde kreteri andıran çukur oluştu. Bulvarın bitişiğindeki Ziya Paşa Caddesi ve kaldırımda oluşan küçük çukurlar ise köstebek yuvasını andırdı. Bölgedeki esnafın fark ederek etrafını kasalarla çevirmesi üzerine, olası bir kaza yaşanmadı.

KÜÇÜK ÇAPLI BASKINLAR YAŞANDI

Yollarda oluşan su birikintisi ile göçük nedeniyle meydana gelen çukurlar üzerine itfaiye ve belediye ekipleri çalışma başlattı. Yollardaki sular tahliye edildi, mazgallar temizlendi. Sabaha kadar aralıklarla süren sağanak yağmur nedeniyle kentin çeşitli semtlerinde bulunan ev ve işyerinde 50'ye yakın küçük çaplı su baskını yaşandığı belirtildi. İzmir Bölge Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kentteki yağmur yarın sabah saatlerine değin süreceğin ancak ilerleyen zamanla etkisini yitireceğini belirtti. Yetkililer ayrıca şuana kadar kent merkezine 47.4 kilogram yağmur suyunun düştüğünü açıkladı.

URLA'DA HORTUM

Urla ilçesinde sabaha karşı meydana gelen ve birkaç saniye etkili olan hortum hasara neden oldu.

Özbek köyündeki bazı ağaçları da içine alan hortum nedeniyle köydeki ortaokulun çatısında hasar oluştu, 8 evin çatısı, kapı ve penceresi uçtu. Köy camisi ile civardaki bazı otomobiller de zarar gördü. Hortumun enerji nakil hatlarına da zarar vermesi sonucu köye öğle saatlerine kadar enerji verilemedi.

Urla Kaymakamı Şehmus Günaydın ve Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu Özbek Köyü'ne gelerek incelemelerde bulundu. Karaosmanoğlu, köyün halini gördüğünde şaşkınlık yaşadığını ifade ederek, hortumun servi ağaçlarını kibrit çöpü gibi büktüğünü, köy meydanındaki çınar ağacını koparıp aldığını kaydetti. Köy sakinlerinin endişe içinde olduğuna işaret eden Karaosmanoğlu, "Allah'tan ki gündüz vakti olmayan hortum yaralanma veya can kaybına neden olmamış. O nedenle ucuz atlatılmış bir olay olarak görüyorum. Köy Ortaokulunda, birkaç ev ve arabada hasar var. Hasarı tespit ettik. Arkadaşlarımız çalışıyorlar" dedi.

Köy Muhtarı Işık Erdoğan da köyde ilk defa hortum felaketi ile karşı karşıya kalındığına değinerek, "Birkaç saniye süren hortumda hasarımız ve üzüntümüz büyük oldu" dedi.

Hortumda evi hasar görenlerden Jale Akar da bir patlama sesiyle uyandığını, kuvvetli bir ışık, ateş ve gürültüyle evinin sarsıldığını, kapı, pencere ile panjurlarının kırıldığını anlattı.

Köyde İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, AKS, İtfaiye ve Urla Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından enkaz kaldırma çalışması yapıldı.

ÇORLU VE ÇERKEZKÖY GÖLE DÖNDÜ

Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına giren Trakya’da yağmur yağışı etkili oldu. Tekirdağ kent merkezinde yağmur yağışı aralıklarla hafif şekilde yağarken, Çorlu ve Çerkezköy İlçeleri’nde hayatı olumsuz etkiledi. Hava sıcaklığının 9 derece olduğu Çorlu'da, gece saatlerinde başlayan ve aralıklarla sağanak halinde devam eden yağmur yağışı rögarları taşırınca cadde ve sokaklar göle döndü. Bazı araçlar arıza yaptı. Trafikte ilerleyen araç sürücüleri ise zor anlar yaşadı. Belediye ekipleri ise vidanjörler yardımıyla su biriken yollarda su tahliyesi yaptı.

DEVLET HASTANESİ’Nİ SU BASTI

Yağmur yağışı nedeniyle Çorlu Devlet Hastanesi’nin zemin katında su birikintisi oluştu,MR bölümü ile yemekhane sular altında kaldı. Çalışanlar, önemli cihazları üst katlara taşırken,belediye ekiplerinin de yardımıyla su tahliyesi yapıldı.
Tekirdağ’ın Ergene İlçesi’nden geçen Çorlu Deresi’nin debisi yükselince, Sarılar köyüne ulaşımı sağlayan köprü polis tarafından trafiğe kapatıldı.Çorlu’da 18 saat içinde metrekareye 70 kilogram yağış düştüğü öğrenildi.

ÇERKEZKÖY OTOGARI'NDA OTOBÜSLER VE MİNİBÜSLER GAR DIŞINA ÇIKARTILDI

Tekirdağ’ın Çerkezköy İlçesi’nde etkili olan yağmur yağışı nedeniyle cadde ve sokaklar göle dündü, Çerkezköy Otogarı’nda biriken su nedeniyle otobüsler ve minibüsler gar dışına çıkartıldı. Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Karanfil Sokak üzerinde bulunan İlknur ve Tayfun Kulaksızoğlu’nun işlettiği ekmek fırını sular altında kaldı.Yaklaşık yarım metreye ulaşan su nedeniyle fırındaki çok sayıda un çuvalı ve ekmekler su içinde kalırken, çalışanlar güçlükle dışarı çıkabildi.

ANTALYA YAĞMURLA UYANDI

Kurban Bayramı tatilini Antalya’da geçirenler, bayramın üçüncü gününde şiddetli yağmurla uyandı. Hayatı olumsuz yönde etkileyen yağmur nedeniyle kayganlaşan yollarda çok sayıda kaza meydana geldi.

Antalya, gece saatlerinden itibaren Orta Akdeniz üzerinden gelen şiddetli yağışın etkisine girdi. Sabah saatlerinde şiddetini iyice artıran yağmur, hayatı olumsuz yönde etkiledi. Pek çok kişi Kurban Bayramı dolayısıyla evlerinden çıkmazken, çıkmak zorunda kalanlar ise yağmurdan etkilendi. Yağmura tedbirsiz yakalananlar bir köşede yağmurun dinmesini beklerken ıslanmaktan kurtulamadı. Yoğun yağış nedeniyle yollar göle dönerken, çok sayıda araç yollarda kaldı. Yağış nedeniyle kayganlaşan yollarda maddi hasarlı çok sayıda kaza meydana geldi.

YAĞIŞ ŞİDDETİNİ ARTTIRACAK

Yağışla ilgili bilgi veren Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Necip Duman, yağış dolayısıyla kent merkezinde son 24 saatte metrekareye 63 kilogram, Kemer’e 9, Kumluca’ya 38 kilogram yağış düştüğünü söyledi. Duman, yağışın öğleden sonra etkisini daha da artıracağını kaydetti.

ŞİDDETLİ RÜZGAR ETKİLİ OLACAK

Yağışla birlikte şiddetli rüzgarın da etkili olacağına dikkati çeken Necip Duman, rüzgarın saatte 60-80 kilometre hızla eseceği yönünde tahminleri bulunduğunu belirtti. Yağış nedeniyle 28-29 derecelerde seyreden hava sıcaklıklarının 23-24 dereceye kadar düştüğünü de aktaran Duman, yetkililerin ve vatandaşların sel, taşkın, dolu, çatı uçması, hortum ve benzeri olumsuzluklara karşı tedbirli olması gerektiğini sözlerine ekledi.

'YELKENLİ VE TEKNE SÜRÜKLENDİ' İHBARI

Serik İlçesi Boğazkent açıklarında bir yelkenlinin sürüklendiği ihbarı geldi. ’158 Alo Sahil Güvenlik’ hattına yapılan ihbar üzerine Sahil Güvenlik botları ve bölgedeki tekneler, yelkenliyi bulmak için olay yerine hareket etti. Sıçan Adası açıklarında da ’Simge Çan’ adlı teknenin karaya doğru sürüklendiği ihbarı üzerine Sahil Güvenlik botları bölgeye hareket etti.

6 SAATTE 500 İHBAR

Antalya’da gece Orta Akdeniz üzerinden gelen şiddetli yağış sabah saatlerinde etkisini artırdı. Şiddetli yağmurun hayatı olumsuz etkilediği kentte, bazı yollarda oluşan su birikintileri bayram ziyareti için yakınlarına gitmeye çalışan araç sürücülerine zor anlar yaşattı. Bazı ev ile iş yerlerinin bodrum katını da su bastı. Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan, saat 06.00’da yağmurun şiddetini artırmasından itibaren ilk 6 saatte 500’ün üzerinde vatandaştan ihbar aldıklarını kaydetti.

İHBAR GENELLİKLE ARAÇ SÜRÜCÜLERİNDEN

Pehlivan, ihbarların yoğunlukla Kepez İlçesi’ndeki Kepez Çayı çevresi ile Muratpaşa İlçesi’ndeki Demircikara Mahallesi’nde oturanlardan geldiğini söyledi. İtfaiye ekiplerinin genellikle yolda mahsur kalan araç sürücülerine yardımcı olmaya çalıştığını dile getiren Pehlivan, bodrum katındaki bazı ev ve iş yerlerinde de su baskınlarından dolayı tahliye işlemlerinin sürdüğünü anlattı.

İSTİRAHATLI PERSONEL GÖREVE ÇAĞRILDI

İstirahatlı olan itfaiye erlerinin de göreve çağırıldığını aktaran Pehlivan, 150 itfaiye personeliyle farklı birimlerde görevli yaklaşık 500 personelin kent genelinde vatandaşa yardımcı olmaya çalıştığını kaydetti.

GÖKÇEADA’YA ULAŞIM DURDU

Çanakkale’de lodosla dün saat 16.00’dan itibaren etkili olan sağanak yağmur sabaha kadar devam etti. Yağışla lodos yerini poyraza bıraktı. Kuzey Ege Denizi’nde saatteki hızı 60 kilometreye ulaşması beklenen poyraz nedeniyle Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş. yetkilileri, saat 11.00’deki Gökçeada- Kabatepe ve saat 15.00’teki Kabatepe- Gökçeada seferlerinin iptal edildiğini duyurdu.

Bozcaada-Geyikli ve boğaz hattındaki diğer seferler ise herhangi bir aksama yaşanmadan devam ediyor.

MARMARİS’TE 6 SAATTE METREKAREYE 50 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde bugün saat 04.00 sıralarında başlayan sağanak yağmur, hayatı olumsuz etkiledi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ilçeye yaklaşık 6 saatte metrekareye 50 kilogram yağış düştü. Bayram tatilini geçirmek üzere ilçeye gelen turistler otellerden çıkamadı. Bölgede etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle bazı balıkçı tekneleri zor anlar yaşadı. Rüzgar öncesi denize açılan balıkçılar Cennet Adası’ndaki koylara sığındı. Gök gürültülü sağanak yağmurun gün boyunca ilçede etkili olacağı, yarın ise hafif sağanaklar şeklinde süreceği bildirildi. Yetkililer cumartesi günü havanın mevsim normallerine döneceğini kaydetti.

EDİRNE SAĞANAK YAĞIŞA TESLİM

Edirne'de sağanak yaşamı olumsuz etkiliyor. Balkanlar'dan gelen yağışlı hava sisteminin etkisine giren kentte sağanak sabaha karşı şiddetini artırdı. Sağanak nedeniyle hem yayalar hem de sürücüler trafikte zor anlar yaşadı. Trafik polisleri yoğun kavşaklarda önlem alarak trafik seyrinde tıkanıklık olmaması amacıyla düzenleme yaptı. Bazı caddeler ve sokaklarda su birikintileri oldu. Meteoroloji yetkilileri hava sıcaklığının 9 derece yaşandığı kentte sağanağın yarına kadar aralıklarla, zaman zaman da şiddetli olarak devam edeceğini belirtti.

BATI KARADENİZ'DE KUVVETLİ YAĞIŞLARA DİKKAT

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bu sabah saatleriden itibaren Batı Karadeniz'de görülecek olan yağışların akşam saatlerinden itibaren Bolu, Düzce ve Zonguldak'ın batı çevrelerinde yarın sabah saatlerinden itibaren bölge genelinde kuvvetli (20-50kg/m2) olması beklendiğini açıkladı. Oluşabilecek olumsuzluklara (sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar v.b.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği istendi.

...
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2013 Perşembe 15:31:02
Güncelleme :17 Ekim 2013 Perşembe 16:14:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?