18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Yalnızlık, erkekleri kalp hastası yapıyor

Sosyal hayatı bulunmayan yalnız erkeklerde, kalp rahatsızlıklarına neden olan kandaki bir maddenin seviyesinin yükseldiği belirtildi.

‘İnterleukin-6’ (IL-6) adlı protein, atardamarların kalınlaşmasına, sertleşmesine yol açan iltihaplanmalara neden oluyor.

AMERİKALI bilim adamları, bir araştırma kapsamında yaş ortalaması 62 olan 3 bin 267 erkeği inceledi. Erkeklere evli olup olmadıkları, güvenebilecekleri kaç arkadaş ya da akrabalarının olduğu, grup aktivitelerine ve dini toplantılara katılma oranları soruldu ve daha sonra fiziksel testlere tabi tutuldular. Sonuçlara bakılarak erkeklerin sosyal bağları 1-4 arasında değerlendirildi.

Sosyal bağları zayıf olan erkekler, skalanın en altında, sosyal bağları kuvvetli olanlar ise skalanın en üstünde yer aldı. Skalada 1 puan alan erkeklerin kanlarındaki ortalama ‘IL-6’ değerleriyle 4 puan alanların arasında 0.23 picogramlık bir fark olduğu gözlendi. Araştırmanın yöneticisi Dr. Eric Loucks, ‘Bu istatistik olarak çok büyük bir fark’ dedi. Dr. Loucks, ‘İnsanın yakın arkadaş ve aileye sahip olması, topluluklara ya da dini organizasyonlara üye olması ve bir hayat arkadaşının olması sağlığına çok faydalı’ diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2005 Salı 15:10:47
Güncelleme :3 Mayıs 2005 Salı 15:21:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?