22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Yanal dönemi sona erdi

Türkiye Futbol Federasyonu, Milli Takım Teknik Direktörü Ersun Yanal’ın sözleşmesinin karşılıklı feshedildiğini açıkladı.

Türkiye Futbol Federasyonu, Milli Takım Teknik Direktörü Ersun Yanal ile olan sözleşmesini karşılıklı feshetti.

Akdeniz Oyunları’na gitmeme kararı aldıktan sonra hakkında görevden alınacağına dair iddialar iyice güçlenen Yanal, milli takımda çalıştığı süre boyunca özellikle Galatasaraylı Hakan Şükür’ü kadroya almadığı için eleştirildi.

26 nisan 2004 tarihinde göreve gelen Yanal döneminde milli takım Dünya Kupası eleme grubunda oynadığı dokuz maçta dört galibiyet, dört beraberlik ve bir beraberlikle şu ana kadar 16 puan topladı.

Yanal’ın görev yaptığı son maçta milliler Kazakistan’ı deplasmanda 6-0 yendi.

Federasyonun açıklaması

Futbol Federasyonu Başkanı Levent Bıçakcı, Yanal ile akşam üzeri basından gizli bir görüşme yaptı.

Akdeniz Oyunları için İspanya’ya giden kafileye, dahil olduğu halde katılmadığı için tepki gören Yanal’ı İstanbul’a çağıran Bıçakcı’nın, tatilini bırakıp dönen teknik adam ile yaptığı görüşmenin ardından, karar yazılı olarak açıklandı.

Açıklamada, yapılan görüşme sonunda, Futbol Federasyonu ile Ersun Yanal arasındaki sözleşmenin karşılıklı feshine karar verildiği belirtildi.

Futbol Federasyonu Başkanı Bıçakcı’nın açıklaması şöyle:

’’Almanya yolunda önemli adımları birlikte attığımız değerli hocamızla, bugün itibariyle yollarımızı ayırmış bulunuyoruz. Kararı karşılıklı ve dostluk çerçevesinde aldık.

Ersun Yanal geçtiğimiz yönetim döneminde göreve geldi, ancak buna rağmen kendisi ile yola devam edildi. Kurumsallık, sürekliliği ve alınan kararlarda kişiselliğin ötesine geçilmesini gerektirir. Biz, geride bıraktığımız dönemde bunu gerçekleştirdiğimize inanıyoruz.’’

Valencia’yı yenen tek Türk

44 yaşındaki Yanal, 1984 yılında Manisa Spor Akademisi Futbol Uzmanlık Bölümü’nü tamamladıktan sonra Sarayköyspor ve Denizli Genç Karma’yı çalıştırdı.

1995’te İngiltere’de Lillesholhall Centre’da teknik direktörlük sertifikası alan Yanal, işini bilim ve teknoloji ile birleştiren kişilik yapısı ile Türkiye Futbol Federasyonu tarafından organize edilen tüm kurs ve seminerlere katıldı.

Tüm bu çalışmalar sonunda vizyon sahibi ve donanımlı bir teknik direktör olarak 1996 yılında teknik direktörlük belgesini aldı.

1997-1998’de Yeni Salihlispor’u çalıştıran Yanal, 1998-99’da ikinci ligde mücadele eden Denizlispor’un başına geçti ve takımı şampiyon yaparak birinci lige çıkardı.

Denizlispor’u tarihinde ilk defa lig lideri yapan genç teknik adam, 2002 yılında Ankaragücü’ne teknik direktör oldu.

Yanal, iki sezon çalıştırdığı Ankaragücü ile uzun süre şampiyonluğu kovaladı ve takımını UEFA Kupası’na taşıdı.

Ankaragücü’nden ayrıldıktan sonra geldiği Gençlerbirliği’ne ’ligin en çok gol atan takımı’ ünvanını kazandıran Yanal, kırmızı siyahlı ekibi Türkiye Kupası finaline ve lig üçüncüsü olarak UEFA Kupası’na taşıdı.

2003-2004 sezonunda katıldığı UEFA Kupası’nda Blackburn, Sporting Lizbon ve Parma’yı eleyen Gençlerbirliği, dördüncü turda Valencia’ya elendi.

Gençlerbirliği ilk maçta 1-0 yendiği Valencia’ya ikinci maçta uzatmada 2-0 kaybetti ve elendi. Yanal yönetimindeki Ankara ekibi Türk futbol tarihine Valencia’yı yenen ilk ve şu ana kadar tek takım olarak geçti.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2005 Çarşamba 21:42:44
Güncelleme :22 Haziran 2005 Çarşamba 21:45:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sebahattin sahin IP: 84.58.128.xxx Tarih : 22.06.2005 22:09:17
milli takim 6-0 yendi takima sevinmesin antiraman maciidi baska ne yapti yunanistani yenmemiz lazimken takildik kaldik 0- 0 ra sevindik.yenilsekti daha kötü olurdu ersun baska ne yapabildi