18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Yanında diz çökerlerdi!

Darbe döneminde Kenan Evren’in Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Basın Sözcüsü Ali Baransel, o günlere ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

7'inci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Basın Sözcüsü Ali Baransel olay yaratacak yeni kitabı 'Esas Duruş' ve Evren üzerine konuştu.

Türkiye’de militarist rejimin özlemi içerisinde olanlar bulunduğunu belirten Baransel, bu kişilerin toplumun her katmanında olabileceğini belirtti.

Baransel, “Esasında toplumun bütün katmanları derken özellikle militarist yönetimi benimseyen bürokratları kastediyorum. Ama basında, yargıda, parlamento içinde de var. Bu kişiler, demokratik-parlamenter sistemin işleyişinde bir tıkanıklık söz konusu olduğunda mutlaka askerin müdahale etmesini, yönetime el koymasını özendiren davranışlar sergiliyor. Şu an etkin değiller, sayıları az da olsa varlıklarını hala sürdürüyorlar. Askeri darbenin Türkiye'nin siyasi, sosyal ve ekonomik yapısını olumlu yönde etkilediğini kimse söyleyemez. Neyse ki darbe dönemleri çok geride kaldı. Türkiye bir daha böyle bir süreçten geçmez” dedi.

Askeri dönemde övgüler düzenlerin, en ufak eleştiriden kaçınanların daha sonra darbeye karşı tavır ve duruş sergilemelerini anlamlandıramayan Baransel, bu kişilerin çelişkili tutumlarını nasıl açıklayacaklarını bilmediğini de söyledi.

‘ATATÜRK GİBİ TARİHTE YER ALACAKSINIZ’
Kenan Evren’in Cumhurbaşkanı olduğu dönemde eleştirenlerin olmadığını vurgulayan Baransel çarpıcı örnekler de anlattı; “Mesela o dönemdeki siyasi partiler, iktidardaki bakanlarla pek çok seyahate gittik. Bırakın eleştirmeyi, bakanların büyük bir bölümü açılış törenlerinde konuşma yaparken Evren Paşa'ya akılalmaz övgüler düzerlerdi.

İşte 'Türkiye'yi bir uçurumun kenarından çekip aldınız, siz Atatürk gibi tarihteki yerinizi alacaksınız' gibi övgüler. Hatta Evren, bunlardan çok rahatsız olmuştu ve 'övgü kısmını geçip sadede gelsinler' demişti. Bizde kalabalığın coşkuları heyecanları anlık oluyor. Anlık heyecanlar, anlık bağlılıklar yaşanıyor.”

‘ZORLA DAVET EDERLERDİ’
Akşam gazetesine konuşan Ali Baransel İstanbul Yeşilköy’deki Harp Okulu’nda gerçekleşen bir törende yaşadıklarını da şu sözlerle aktardı; “Konsey Başkanı Evren ve askeri darbeyi yöneten dört komutan törendeki yerlerini aldı. Ben de uzaktan seyrediyordum. Törene katılan herkes el pençe divan, hayret ve hayranlıkla seyrediyordu, Evren ve ekibini. O dönemde çıkan gazeteler 'Yeni yönetim Türk ekonomisinde devletin egemen olmasını istiyor' diye manşetten haberler vermişlerdi. Herhalde başlıklardan o kadar etkilenmişlerdi ki, o koskoca, ulaşılmaz holding patronları, komutanların sandalyesinin yanında diz çökerek dertlerini anlatmaya çalışıyorlardı.

Cumhurbaşkanı Evren'i, aynı holding patronları, gazete sahipleri ve bürokratlar evlerine yemeğe davet ederlerdi. Hatta o kadar ısrar etmişlerdi ki, davetlerin bazılarına kerhen de olsa katılmak zorunda kalmıştı. İşte bu kadar garip bir toplumuz. İnsan duygusunun zaman ve zemine göre şekillenmesinden başka bir şey değil bu! Bunları gördüğüm için üzülüyorum.”

‘PİYADE GİBİ SELAM VERİRLERDİ’
Kitabının adının neden “Esas Duruş” olduğunu ise Baransel, “İnsanlarımız çok çabuk uyum sağlıyorlar. Mesela o dönem Cumhurbaşkanı Evren'in odasına gelen bürokratlar, siyasi parti genel başkanları piyade erleri gibi şak selam verip giriyorlardı. Böyle şey olur mu? O yüzden yeni kitabımın adını da 'Esas Duruş' koydum. Çok oynak, çok kaypak insanlar var. Üstelik zamana zemine göre gidip gelen insan tiplerinin sayısı da giderek artıyor. Toplumun hastalığı bu. Kitabımda işte bunu anlatacağım” diyerek anlattı.

‘DARBEYİ ABD DESTEKLEDİ’
“Darbeyi ABD destekledi” diyen Baransel bunu nedenini ise şu şekilde ifade etti; “ABD'nin dünyada 'süper güç' olarak neler yapabileceğini sizler de biliyorsunuz. Diğer ülkelerle olan ilişkilerinde ileriye yönelik planı varsa, çok rahat bir şekilde istediği yönetimleri, yönetim biçimlerini yaptıracak güce sahip. ABD sadece bilgi, teknoloji değil; sosyal senaryolar da ihraç ediyor. ABD tabiri caizse ülkeleri kobay gibi kullanacak bir güç.”

 

...
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2010 Cuma 12:02:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?