24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Yargıtay işsiz kocalara acıdı


Oya ARMUTÇU / ANKARA

Yargıtay, kocası işsiz, kendisi çalışan kadına, ‘yoksulluk nafakası’ bağlanamayacağına hükmetti. Tekirdağ’da oturan M. çiftinin evliliklerini işsizlik bitirdi.

S.M. adlı kadın uzun süredir işsiz kocası H.M.’den ‘Şiddetli geçimsizlik’ iddiasıyla boşanmak için dava açtı. Davacı kadın boşanma dilekçesinde ‘yoksulluk nafakası’ da istedi. Mahkeme, ‘Taraflar arasında ortak hayatın devamına imkan vermeyecek derecede şiddetli geçimsizlik bulunduğuna, ağır kusurun işsiz kocadan kaynaklandığına’ işaret ederek, çiftin boşanmasına hükmetti. Mahkeme, kadının ‘yoksuluk nafakası’ istemini de yerinde buldu. Davalı koca, boşanma kararına itiraz etmedi, ancak ‘yoksulluk nafakası’ ödemesine ilişkin kararı temyiz etti. Boşandığı eşinin çalıştığını ve düzenli gelire sahip olduğunu öne süren koca, kendisinin ise işsiz olduğunu ve nafakayı ödeyebilecek mali gücünün bulunmadığını savundu.

GÜCÜ ORANINDA

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Medeni Kanun’un 175. maddesine göre ‘yoksulluk nafakasının tarafların mali gücü oranında belirleneceğine’ dikkat çekti. Davacı kadının çalıştığını ve düzenli bir geliri bulunduğunu, davacı kocanın ise işsiz olduğunu ve paraya çevrilebilir mal ve servetinin bulunmadığını vurgulayan Yargıtay bu durumda yoksulluk nafakasına hükmedilemeyeceğini belirterek, yerel mahkeme kararını bozdu.

HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 13 Mart 2005 Pazar 19:32:19
Güncelleme :13 Mart 2005 Pazar 19:34:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?