18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Yargıtay müebbeti onayladı

SİVAS davasının 5 sanık yönünden zamanaşıma uğramasına 4 gün kala, Yargıtay 9. Ceza Dairesi, daha önce dosyası ayrılan sanık Bülent Düğenci’ye verilen müebbet hapis cezasını onadı.

Ancak 5 sanık açısından zamanaşımı tehlikesi ortadan kalkmadı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas’ta yapılan katliamı “insanlığa karşı suç” saymazsa, 13 Mart’taki duruşmada, savcının talebi doğrultusunda zamanaşımından düşme kararı verecek, dosya kapanacak.

15 yıl alınca firar etti

Düğenci, Sivas’ta 34’ü aydın 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaya ilişkin dava kapsamında tutuklu yargılanırken 25 Mart 1994’te tahliye edilmişti. Ankara 1 Nolu DGM, yargılama sonucunda Düğenci’yi, 15 yıl hapis cezasına mahkum etmişti. Düğenci, bu kararın ardından firar etmişti.

Düğenci, Ekim 2006’da yakalandıktan sonra Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde bir kez daha hakim karşısına çıktı ve “anayasal düzeni cebren değiştirmeye kalkışmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edildi. Yargıtay 9. Ceza bu kararı da evrak eksiği nedeniyle bozdu. Bu bozma kararının ardından yeniden görülen davada mahkeme, Düğenci’yi, 19 Nisan 2011’de müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, geçen günlerde yaptığı temyiz incelemesinde, Düğenci’ye verilen cezayı oybirliğiyle onadı. Onama kararında, sanığın üyesi bulunduğu silahlı terör örgütünün, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı cebir ve şiddet kullanarak değiştirme amacına yönelik vahamet arz eden olaylar gerçekleştirdiği vurgulanarak, şöyle denildi:

Hükümde isabetsizlik yok

“Sanığın sübutu kabul olunan eyleminin amaç suçun işlenmesi doğrultusundaki örgütsel bağlılık ile ülke genelindeki organik bütünlüğüne göre, amacı gerçekleştirme tehlikesi yaratabilecek nitelikte olduğu belirlenip, kovuşturma sonuçlarına uygun şekilde suçun vasfı tayin edilmiş, cezayı azaltıcı sebebin niteliği takdir kılınmış, savunması inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, incelenen dosya kapsamına göre verilen hükümde bir isabetsizlik görülmemiş olduğundan, sanık ve müdafinin temyiz dilekçesi ile sanık müdafiinin duruşmalı inceleme sırasında ileri sürdüğü, yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle resen de temyize tabi olan hükmün onanmasına oy birliğiyle karar verildi.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Mart 2012 Cuma 09:57:44
Güncelleme :9 Mart 2012 Cuma 10:01:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?