18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Yargıtay tarihinde bir ilk yaşandı

Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya hakkındaki iddialarla ilgili olarak ön soruşturma yapılmasına oy çokluğu ile karar verdi.

Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’nun, kıdemli birinci başkanvekili Mater Kaban başkanlığında yaklaşık 10 saat süren toplantının ardından, kısa bir basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada, "Yargıtay Birinci Başkanı hakkında ilgili yasanın maddeleri uyarınca ön soruşturma yapılmasına oy çokluğuyla karar verilmiştir’’ denildi.

Süreç nasıl işleyecek?

Şimdi Kurul’un iddiaları soruşturması için atadığı muhakkik üye bir sorgu hakimi gibi çalışacak. Gerek görürse başkan da dahil pek çok kişinin ifadesine başvurabilecek, delil toplayacak. Tüm bu çalışmaların sonunda da bir rapor hazırlayarak kurulun önüne koyacak.

Birinci Başkanlık Kurulu, bu raporu alacak ve dava açıp açmamaya karar verecek. Eğer son soruşturma yapılsın yani dava açılsın derse Özkaya yargılanacak.

Kurul, soruşturma açılmasına yer olmadığına karar verebileceği gibi, Özkaya hakkındaki iddialar nedeniyle Yüksek Disiplin Kurulu’nun devreye girmesini de isteyebilir.

Bu noktaya nasıl gelindi?

Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya yazlığının tamiratını yaptırdığı müteahhitle yaptığı telefon görüşmelerinin kayıtları nedeniyle sıkıntılı günler geçirdi.

Görüşmelerde Çakıcı ile ilgili taleplerin gündeme geldiğini Özkaya kendisi de kabul etti ve Yargıtay-MİT-Çakıcı tartışması başladı.

Özkaya istifa baskılarına dayanamadı ve 20 günlük rapor aldı. Bu nedenle yargı yılı açılışını da Birinci Başkanvekili Mater Kaban yaptı.

kenthaber
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2004 Cuma 09:41:03
Güncelleme :10 Eylül 2004 Cuma 16:32:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?