19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Yargıtay'da açılış konuşması Kaban'dan

Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya’nın Çete reisi Alaattin Çakıcı-MİT ve Yargıtay arasındaki ilişkiler nedeniyle rapor alarak izne ayrılması nedeniyle adli yılın açılış konuşmasını Mater Kaban yaptı.

Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı. Daha sonra kürsüye çıkan Yargıtay Birinci Başkanvekili Kaban, konuşmasında yargıda yaşanan sorunlardan, yargı kararlarına uyulmamasının getireceği sonuçlardan bahsetti.

Kaban, son zamanlarda, yazılı ve görsel basında yargıya duyulan güvenin azaldığı yönündeki haberlere de işaret etti.

Kaban, bu yöndeki haberlerin bazı kurumlara yaptırıldığını ve bu nedenle doğruluk ve yansızlıklarından şüphe edilmesi gerektiğini belirterek "sorumluluk taşıyan bazı kişiler tarafından tüm yargıyı kapsayacak şekilde yargıya güvenilmediği basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulabilmektedir" dedi.

Kaban, bu durumun özveri ve onurla görev yapan yargı mensuplarını derinden üzdüğünü ifade ederek "yargıya yöneltilen ve haksızlığına inandığım eleştiriler, dayanak alınmak suretiyle yargı bağımsızlığını ve yargıç güvencesini zaafa uğratacak yeni düzenlemelere gidilmesinin, çok yanlış sonuçlar doğuracağını özellikle belirtmek istiyorum’’ diye konuştu.

"Adalet, en küçük lekeyi kaldıramayacak kadar kutsal bir değerdir"

Yargının güç koşullar altında çalışmasının, güven kaybının mazereti olamayacağını da vurgulayan Kaban, ’’yargı, hakim ve savcılarıyla, yardımcı personeliyle içinde bulunduğu güç koşulların düzeltilmesini bekler ve isterken, kendisine düşen görevi saygınlığına ve onuruna yakışır şekilde yapmalıdır. Çünkü adalet, en küçük lekeyi kaldıramayacak kadar kutsal bir değerdir’’ diye konuştu.

Törene, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin’in yanısıra çok sayıda bakan ile hakim ve savcılar katıldı.

Özkaya hakkındaki iddialar önümüzdeki hafta Yargıtay gündeminde

Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya hakkındaki iddialar, yeni adli yıl açıldıktan sonra önümüzdeki hafta Yargıtay’ın gündeminde olacak.

Tören, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok’un konuşmasıyla devam ediyor.
cnn türk-ankara
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2004 Pazartesi 11:50:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?