18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Yargıtay’da laiklik rövanşı

Oya ARMUTÇU/ANKARA

Laikleri dinsizlikle suçlayan yazarı ‘laikliği halk korusun’ diye beraat ettiren Yargıtay, farklı bir karar aldı.

Yargıtay dün aldığı bir kararla, ‘Laik cumhuriyete borcumuz var’ dedi ve aynı suçtan başka bir yazarın mahkûmiyetini onadı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda dün laiklik kararının rövanşı alındı. Milli Gazete Yazarı Selahattin Aydar’ın, TCK’nın 312/2 maddesindeki ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ten aldığı 1 yıl 8 ay hapis cezasını 13’e karşı 14 üyenin oyuyla bozan Kurul, aynı gazetenin yazarlarından Mehmet Şevket Eygi’ye verilen 1 yıl 8 aylık 312/2 cezasını dün 4’e karşı 24 oyla onadı. Böylece, mahkûmiyet kararı kesinleşti.

İÇTİHAT OLDU

Bu karar içtihat niteliği taşırken, Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Osman Şirin’in gerekçesini yazdığı, hálá tartışılan, ‘Laikliği savunanlar dinsizdir’ demeyi suç olmaktan çıkaran ve ‘Laikliği 312 değil, halk korusun’ mesajı veren 312/2 kararından da dönülmüş oldu. Genel Kurul’da 15’e yakın üye, söz alarak konuşma yaptı. Üyeler, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun daha önce yine Milli Gazete Yazarı Selahattin Aydar ile ilgili TCK’nın 312. maddesinin ikinci fıkrasından verilen karardaki ‘laiklik tanımı, resmi ideoloji’ gibi kavramları eleştirdiği öğrenildi.

ŞİRİN’E ELEŞTİRİ

Şirin’in Aydar kararının gerekçesini 2.5 ay bekletip laiklik ilkesinin Anayasa’ya girdiği hafta açıklaması eleştirilirken, Mahmut Esat Bozkurt’a yönelik sözlerine de karşı çıkıldı. Çoğunluk görüşündeki üyeler, ‘Laikliği hukuk korumazsa, başka güçler korur, laik cumhuriyete karşı borcumuz var’ değerlendirmesi de yaptılar.

20 ay hapis yatacak

MİLLİ Gazete yazarı Mehmet Şevket Eygi, dava konusu olan yazısında, Türkiye’deki ‘gizli ve derin devlet idarecileri’nin Müslümanlara din hürriyeti tanımadığını önü sürmüştü. Eski İstanbul 6. No’lu DGM, bu yazı nedeniyle Eygi’yi 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Yargıtay 8. Ceza Dairesi de mahkûmiyet kararını bozmuş, bu karara savcılık itiraz etmişti. Bu itirazı ele alan Yargıtay Ceza Genel Kurulu, dünkü görüşmede mahkumiyeti onadı. Yeni TCK’ya göre dosyanın gönderileceği Asliye Ceza Mahkemesi, 312. maddenin karşılığı olan 216’ya göre dosyayı değerlendirecek.

Gerekçe yazmayacak

YARGITAY Ceza Genel Kurulu’nda sert şekilde eleştirilen Osman Şirin, yeni gerekçeyi yazmayacağını söyledi. Gerekçeyi üyeler yazacak. Mehmet Şevket Eygi hakkındaki mahkumiyet kararına Osman Şirin’le birlikte, Yargıtay 5. Ceza Dairesi Başkanı Hayrettin Cevheroğlu, üyeler Rüştü Cirit, Kubilay Özkan karşı çıktılar.


HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 16 Mart 2005 Çarşamba 12:47:40
Güncelleme :16 Mart 2005 Çarşamba 12:49:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?