17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

YAŞ Toplandı

Ordunun komuta kademesini şekillendirecek Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Genelkurmay Karargahı’nda başlayan toplantı üç gün sürecek.

Toplantıda, ordunun komuta kademesinin yanı sıra bölgesel güvenlik konuları da ele alınacak.

YAŞ üyeleri, Anıtkabir’i ziyaret etti

Yüksek Askeri Şura üyeleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Anıtkabir’i ziyaret etti.

Şura üyeleri, üzerinde ’’YAŞ Üyeleri’’ yazan kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk eşliğinde, Aslanlı Yol’dan yürüyerek, Atatürk’ün kabrine geldi.

Erdoğan’ın, kabre çelenk koymasından sonra, şura üyeleri, saygı duruşunda bulundu. Daha sonra, Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Erdoğan, Anıtkabir Özel Defterine, şunları yazdı:

’’Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Atatürk, YAŞ üyeleri olarak, Ağustos 2004 toplantısı sebebiyle, huzuruna gelmiş bulunmaktayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik ve güçlü bir medeniyet olarak ayakta durması yolundaki gayretlerimiz hiç tükenmeyenbir azimle daima sürecektir. Bu kararlılık ile gerçekleştirdiğimiz YAŞ toplantısının, milletimiz için hayırlı ve başarılı geçmesi dileklerimizle huzurunda saygı ile eğiliyoruz’’

Tören süresince, Anıtkabir üzerinde bir polis helikopterinin güvenlik uçuşu yaptığı görüldü. Şura üyeleri, ziyaretin ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman’ın ev sahipliğini yapacağı öğlen yemeği için kuvvet karargahına geçti.

İki komutanın emekliye ayrılması

YAŞ’ın bugün yapılan oturumunda görev süreleri sona eren Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur’un durumu görüşülecek.

İki komutanın emekliye sevkedilmesi, Kara Kuvvetleri’ne geleneklere göre Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın atanması bekleniyor.

Jandarma Genel Komutanlığı için de İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri’nin adı geçiyor.

İlk oturumda korgenerallerin durumu ele alınacak

Şuranın ilk oturumunda, terfi bekleyen korgenerallerin de durumu ele alınacak. Terfi bekleyen yedi korgenerale karşın üç orgeneral kadrosu boşalıyor.

Orgeneral Yalman ve Eruygur görev sürelerini doldurduğu, Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral Oktar Ataman’ın da 65 yaş sınırını nedeniyle emekli olması bekleniyor.

Buna ek olarak, MGK Genel Sekreterliği ve NATO’daki yeni yapılanma kapsamında teşkilatı değişen İzmir’deki Güneydoğu Avrupa Müşterek Kuvvetler Komutanlığı’na artık Kara Kuvvetlerinden orgeneral ataması yapılmayacak.

General kadroları düzenlenecek

General kadrolarına yönelik düzenlemeye gidilmesi, Kara Kuvvetleri EDOK ve Lojistik Komutanlığı’nın korgeneral rütbesine çıkartılması, mevcut Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı’nın işler hale getirilmesi, havacı orgeneralin bulunduğu Harp Akademileri Komutanlığı kadrosunun Kara Kuvvetleri’ne alınması, havacı orgeneralin Hava Kuvvetleri Komutan yardımcısı yapılması gibi seçeneklerin yaşama geçirilmesi gündemde.

İrticai ve yasadışı gruplarla ilgili personelin durumu ele alınacak

Şuranın ilk gününde, Erdoğan’a iç ve dış tehdit değerlendirmesi, bölgesel güvenlik konuları, ordunun modernizasyonu ve yeniden yapılandırma çalışmaları hakkında bilgi verilecek, irticai ve yasadışı gruplarla bağlantılı personelin durumu ele alınacak.

Başbakan Erdoğan’ın şura toplantılarına kesintisiz katılması bekleniyor. Şura kararları, 5 ağustosta açıklanacak.
ANKARA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2004 Pazartesi 10:17:58
Güncelleme :2 Ağustos 2004 Pazartesi 18:32:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?