17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'Yaşayan Evliya' Sadr

Irak’taki Şii direnişinin lideri Mukteda el Sadr ile ilgili inanılmaz hikayeler kulaktan kulağa yayılıyor.

Yüzüne maske takıp milisler arasında savaştığı, RPG ile Humvee aracını vurduğu rivayet ediliyor. Hatta RPG’lere Mukteda-1 diyorlar. Milisler, Sadr’ın Necef’ten kaçtığına asla inanmıyor.

Şiilerin kutsal Necef kentinde, Amerikan işgaline karşı Şii direnişinin bir numaralı lideri olan Mukteda el Sadr, kelle koltukta savaşan milisleri için de yaşayan evliya haline geldi. Irak geçici yönetiminin, ‘El Sadr Necef’ten kaçtı’ diye haberler yaymasına karşın, bugünlerde Necef’teki yüzlerce genç Şii milis arasında hakkında kahramanlık hikayeleri anlatılan El Sadr, Şiilerin gözünde de giderek yüceliyor.

5 Ağustos’tan bu yana, savaş uçakları, helikopter, tank ve zırhlı araçlar desteğindeki ABD birlikleriyle, Iraklı güçlerin saldırısına Hz.Ali Türbesi’nin bulunduğu Necef’teki eski kentte şiddetle direnen milisleri için El Sadr, adeta kahraman bir evliya.

Milisler, El Sadr ile ilgili anlatılan inanılmaz hikayeleri dinleyerek moral depolayıp, azimlerini koruyorlar.

El Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu’nun 28 yaşındaki savaşçısı Yusuf Geydan, şunları söyledi: ‘Vallahi Mukteda’yı savaş alanında gördüm. Birçok kez, ön cepheye gelip, savaşı yönettiğini ve bizimle birlikte vuruştuğunu gördük. Bir keresinde, sokakta bir düşman Humvee aracına RPG ile ateş edip vurdu. Yüzü maskeliydi ve yüzünü bize asla göstermedi. Ama biz onun Mukteda olduğunu biliyorduk. Ben de maskenin ardındaki yüzün ona ait olduğunu biliyordum.’

PARA İÇİN SAVAŞMIYORUZ

Milisler, El Sadr’ın Necef’ten kaçtığı yolundaki haberleri de kesinlikle yalanlıyor. Salah adlı bir milis, El Sadr’ın kendilerini asla terk etmeyeceğini, silahlarına bile onun adını taktıklarını belirtiyor ve elindeki RPG roketini göstererek, ‘Bunun adı Mukteda-1’ diyor.

Bir başka genç milis de, ‘Biz İslam için savaşıyoruz, Amerikalılar gibi para için savaşmıyoruz. Bu savaşı Mukteda yönetiyor. O bize dur deyinceye kadar savaşacağız’ diyerek, El Sadr’a bağlılığını dile getiriyor.

Ünü İslam dünyasına yayıldı

Necef’teki Şii direnişi, Mukteda el Sadr’ı İslam dünyasında mitos haline getirdi. Pakistan’da Irak işgalini protesto eden gösterilerde de Sadr’ın resimleri taşınıyor.
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2004 Salı 10:59:45
Güncelleme :24 Ağustos 2004 Salı 11:01:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?