27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Yataktaki kabus AİDS

İzmir'de 2008 yılında 63 bin 25 kişinin evlilik öncesi tarama testinden geçirildiği, 44 kişinin HIV, 28 çiftin ise talasemi taşıyıcısı olduğu belirlendi.


İzmir İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre, evlenmek üzere başvuran çiftlere uygulanan tarama testlerinde, 2004-2008 yılları arasında 277 bin 144 kişi tarandı.
Geçen yıl taranan 63 bin 25 kişiden bin 281'inin talasemi taşıyıcısı olduğu belirlenirken, 28 çiftin ise karşılıklı talasemi taşıdığı tespit edildi.


İzmir'de ikamet eden 44 kişinin HIV, 46 kişinin sifilis (frengi) taşıyıcısı olduğunu ortaya koyan tarama testlerinde, 1000'in üzerinde Hepatit B taşıyıcısı bulunduğu anlaşıldı.


İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Neş e Zeren Nohutcu, "Hemoglobinopati Kontrol Programı Yönetmeliği" ile evlenmek üzere başvuran tüm çiftler için talasemi tarama testinin zorunlu hale getirildiğini hatırlattı.


Evlilik Öncesi Tarama Programı kapsamında yapılan testler ile talaseminin yanı sıra çiftlerin sifilis, HIV, Hepatit B hastalığı veya taşıyıcılığının tespit edildiğini anlatan Nohutcu, çiftlere hastalıklar ve aile planlamasına ilişkin bilgi verildiğini söyledi.


Nohutcu, test sonuçlarında hastalık ya da taşıyıcılık konusunda olumsuzluk çıkması halinde çiftlere kapsamlı danışmanlık hizmeti verildiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Evlenmeye karar veren çiftlerden her ikisi de talasemi taşıyıcısı ise gebelik öncesinde genetik danışmanlık almaları gerekiyor. Çiftlerin taşıyıcı olması halinde çocuğun yüzde 50 taşıyıcı, yüzde 25 talasemi hastası olma riski bulunuyor. Riskler anlatılmasına karşın İzmir'de talasemi taşıyıcısı olan bir çift, bebek sahibi olmaya karar verdi. Sonuçta bebek talasemi hastası olarak dünyaya geldi. Talasemili bir çocuğun bakımı maddi ve manevi olarak zor bir durum. Çocuk sahibi olmaya karar veren talasemi taşıyıcılarına tüp bebek yöntemi önerilebilir.
Evlilik öncesi test yapılan çiftlerden birinde HIV, Hepatit B veya sifilis tespit edilmesi halinde hastanın onayı doğrultusunda konu partneri ile paylaşılır. Her türlü bilgilendirmeye karşın, hastalık riskinin çiftlerin evlilikten vazgeçirmediği görülüyor."


Nohutcu, Sağlık Bakanlığı'nca ücretsiz sunulan evlilik öncesi tarama testleri ile sağlıklı nesillerin oluşturulması ve insanların kaliteli yaşama yönlendirilmesinin amaçlandığını bildirdi.
İzmir'de evlenecek çiftlerin bilinçlenerek, hastalıklara karşı korunmalarının sağlanması amacıyla organize bir sistem geliştirildiğini kaydeden Nohutcu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Evlenecek çiftler ile bebeklerinin sağlık hakkını korumaya yönelik sorumluluk gereği titizlikle çalışıyoruz. İzmir'de 33 adet evlilik öncesi danışma merkezinde eğitimli sağlık personeli görev alıyor. İl Nüfus Müdürl üğü ve belediyelerle işbirliği içinde evlenmeye karar veren çiftlerin testleri halk sağlığı laboratuvarlarında inceleniyor. 2 gün içinde açıklanan sonuçlara göre de çiftler bilgilendiriliyor."

AA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 23:02:46
Güncelleme :6 Şubat 2009 Cuma 23:12:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?