19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Yatırımcı peynir ekmek gibi 'makine' satın aldı..

SATACAK MAL KALMADI
Fuara katılan firma temsilcileri "İlk kez böyle bir ilgi gördük. Satacak malımız kalmadı. Her gelen küçüklü büyüklü makine aldı. AB ışığı insanları yatırıma teşvik etti" dedi.

SON 40 YILIN REKORU
Makinelere bu talep ekonomik büyümenin sözde kalmadığını gösterdi. Hükümete göre büyüme bu yıl yüzde 10’la 40 yılın rekorunu kıracak.



Yatırımcı peynir ekmek gibi ’makine’ satın aldı

İstanbul’da düzenlenen makine fuarında ürünler adeta kapış kapış gitti. Teşvikli illerden gelen işadamlarının özel siparişleri dikkat çekti. Bu da yeni yatırımların canlı kanıtı oldu.

Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 14.4’le rekor derecede büyüyen Türkiye, yeni yatırımlara yelken açtı. Ocakhaziran döneminde yüzde 94 artış gösteren özel sektör makine teçhizatı yatırımları artarak devam ediyor. Yeni üretimlerin ve yatırımların en somut ispatı da bu haftasonu İstanbul’da yapılan Makine ve Teçhizat Fuarı’na gösterilen ilgi oldu. İstanbul CNR Fuar Merkezi’nde 21 Eylül’de başlayıp 26 Eylül’de sona eren 10’uncu Uluslararası Metal İşlem ve Teknolojileri Fuarı (TATEF) ekonomideki istikrarın ve artan yatırım iştahının da kanıtı oldu. Makinelerin sergilendiği fuara gelen binlerce işadamı ürünlerin tamamını satın aldı. Milyonlarca dolarlık iş anlaşmaları yapıldı. Katılımcı firmalar tüm ürünlerini satmanın yanı sıra kurdukları bağlantılar ile fuardan bugüne kadar olmadığı kadar mutlu ayrıldı. Fuara, özellikle KOBİ ve yatırım teşviği alan 36 ilden yatırımcılar akın etti. Öyle ki fuara girişlerde uzun kuyruklar oluşurken, dört günün sonunda sergilenen bütün makinelerin üzerinde, ’satıldı’ ibaresi yer aldı. Tabii, ziyaretlerini son son güne bırakan işadamları, fuardan elleri boş dönmek zorunda kaldı. Yetkililer, en büyük ilginin bu yıl geldiğini söyledi.

AB’NİN ETKİSİ BÜYÜK OLDU
Fuar alanı iki yıl öncesine göre yüzde 30 artarak 30 bin metrekareye çıktı. TATEF Almanya’da düzenlenen takım tezgahları fuarının ardından, içinde katılım ve büyüklük açısından ikinci konuma geldi. Fuara katılım için başvuranlar mayıs ayında sona erdi. Bu tarihten sonra başvuranlara yer verilemedi. Fuarı düzenleyenler, özellikle Avrupa Birliği müzakerelerinin başlaması ihtimalinin yükselmesinin yatırım kararlarını olumlu etkilediğini belirterek Türkiye’de yeni yatırım kararlarının hızla alınmaya başladığını bildirdi.
sabah ekonomi
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2004 Pazartesi 14:45:02
Güncelleme :27 Eylül 2004 Pazartesi 15:45:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?