27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Yazlık evler boşaltıldı

Foça alevler içinde kaldı

İzmir'in Foça ilçesinde öğle saatlerinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılarak yerleşim alanlarına ilerleyen orman yangını kontrol altına alındı.

İzmir'in turistik ilçesi Foça yakınlarında başlayan yangın rüzgarın da etkisi ile hızla ilerleyerek, genellikle yazlıkçıların oturdğu ve sitelerin bulunduğu Yeni Foça beldesine ulaştı. Vatandaşlar hızla ilerleyen alevlerin evlerini ve yakınlarını etkilememesi için hortumlarla sürekli su tutarak yangının ilerlemesini durdurmaya çalıştı.

Bölgede görev yapan jandarma, polis ve zabıta ekipleri de vatandaşları uyararak evlerini terk etmelerini istedi. Görevliler engelli yaşlı ve çocukların tahliyesine yardımcı olurken turistler de korku içinde yangını ve çalışmaları izledi. Havadan müdahale eden ekipler rüzgarın ve dumanın da etkisi ile alana müdahalede zorluklar yaşadı.

Öğle saatlerinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılarak yerleşim alanlarına doğru ilerleyen orman yangını akşam saatlerinde kontrol altına alındı.

VALİ KIRAÇ YANGIN ALANINDA

Yangının çok büyük olduğunu haber alan İzmir Valisi Cahit Kıraç da olay yerine gelerek ekipleri koordine etti. Vali Kıraç, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a da telefon ile sürekli bilgi verdi. İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Foça'daki yangından, ilk belirlemelere göre 150 hektar alanın etkilendiğini belirtti.

Yangına, 6 uçak, 5 helikopter, 11 dozer, Orman Bölge Müdürlüğü'nün tüm unsurları, İzmir Büyükşehir Belediyesine ait 50 itfaiye, 14 tanker, arama kurtarma birimleri ve jandarma unsurlarının desteğiyle müdahale edildiğini ifade eden İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, "İlk belirlemelere göre, 150 hektarlık bir alan yangından maalesef etkilendi. Yeni Foça, yangından en çok etkilenen yer oldu. Özellikle Atatürk ve Cumhuriyet mahalleleri sakinleriyle ormana yakın olan sitelerdeki vatandaşlarımızı ikaz ettik. Yaralı ve can kaybı yok" dedi.

Vali Kıraç, yangında herhangi bir evin yandığı bilgisinin kendisine ulaşmadığını söyledi.

Yangın kontrol altına alındı

İzmir'in Foça ilçesinde çıkan orman yangını büyük ölçüde kontrol altına alındı. Yaklaşık 160 hektar orman alanının zarar gördüğü yangında tehdit altında kalan yaklaşık 500 hane boşaltıldı.

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, Foça'daki orman yangınının büyük ölçüde kontrol altına alındığını bildirdi. İbrahim Çiftçi, yangında yaklaşık 160 hektar alanın zarar gördüğünü, ancak bunun önemli bölümünün otluk ve zeytinlik olduğunu söyleyerek, "7. Jandarma Er Eğitim Komutanlığı eğitim alanının içinde otluk alanda saat 10.45'te başlayan yangına ilk ekip 15 dakikada ulaştı. Şiddetli rüzgar nedeniyle otluk alanda başlayan yangın hızla büyüdü. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü olarak 36 arazöz, 11 dozer, 5 uçak ve 4 helikopterle yangına müdahale ettik. Helikopterler temkin adına indirildi. Eğer alevlenme olursa hareket ettirilecek. Arazözler soğutma çalışmalarını sürdürüyor. 200 işçiyle çalışmalar devam ediyor" dedi. İzmir Orman Müdürü İbrahim Çiftçi, yangından zarar gören ev olduğu yada can kaybı yaşandığı şeklinde bir bilginin kendisine ulaşmadığını, sadece bir işçinin dumandan etkilendiğini kaydetti. Yangında dumandan etkilenen orman işçisinin Foça Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı öğrenildi.

Foça'da tatillerini geçirmekte olan yazlıkçı vatandaşlar, daha önce de Foça'da yangına şahit olduklarını ancak ilk kez bu kadar büyük bir yangın gördüklerini belirttiler.

 





 

iha
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2009 Pazartesi 14:41:00
Güncelleme :23 Haziran 2009 Salı 09:15:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
www.terorsehitleri.com IP: 194.27.245.xxx Tarih : 22.06.2009 15:17:36

Orası Benım Birliğim 1981/2 tertip Usta birliğini 15 ay orda gecirdim 15 ay Komando timi yetıstırdım.sımdı ordakı durumu aklıma getırebılıyorum Allah Kadrolu askerlere ve Rutbelılere sabır versin zor valla ıns tez zamanda Söndürülür inş...