31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Yemek yaptı, hayatı kaydı

Tayland sokaklarında haftalardır satır ve kılıçlarla terör estirerek Başbakan Samak Sundaravej'in istifasını isteyen muhalafet yanlıları sonunda muradına erdi. Anayasa Mahkemesi, ülkeyi karıştıran siyasi düğümü çözmek için bir neden buldu ve Başbakan'ın televizyonda yemek programı sunduğu ve anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle istifasına karar verdi. Mahkeme aylardır süren siyasi tıkanıklığı çözecek kararıyla, Samak'ın “anayasanın 267. maddesini ihlal ettiğine” ve bu yüzden “başbakan olarak görevinin sona erdiğine” karar verdi. Anayasa Mahkemesinin kararı, aynı zamanda hükümetin de istifa etmesi gerektiği anla- mına geliyor. Başbakanlık görevine başlamasından iki ay sonra Samak, programlara çıkmayı bırakmıştı. Tayland kanunlarına göre başbakanın ve bakanların kar amacı güden özel kuruluşlarda çalışması yasak.

İDDİALARI REDDETTİ

Bu arada, iktidardaki Halkın İktidarı Partisi, Samak'ı yeniden aday göstereceğini açıkladı. Samak, önceki gün çıktığı mahkemede, özel bir medya kuruluşu için söz konusu programları yapması karşılığında maaş aldığı iddialarını reddetmişti. Dava, Samak'a karşı sokak gösterilerinin başladığı 25 Mayıs'ta açılmıştı. Samak'ın istifasını isteyen hükümet karşıtları 26 Ağustos'tan beri Başbakanlığı işgal altında tutuyor. Protestocular, Samak istifa ederse işgali sona erdireceklerini söylemişlerdi, ancak mahkemenin bu kararının hükümet karşıtlarını tatmin edip etmeyeceği henüz bilinmiyor. Başbakan Samak, protestolar üzerine iktidarı konusunda referandum yapmayı teklif etmiş, ancak protestoların öncülüğünü yapan Halk Demokrasi İttifakı bu teklifi reddetmişti.

Muhalefetin istediği oldu

Sundaravej, yedi ay önce, 2006 yılında Başbakan Thaksin Şinavatra'nın yine Halk Demokrasi İttifakı'nın baskısı sonucu görevinden alınması sonucu boşalan başbakanlık koltuğuna oturmuştu. Muhalefet partisi Halk Demokrasi İttifakı, Sundaravej'in, devrik lider Şinavatra'nın güdümüyle hareket ettiği iddiasıyla aylardır istifasını istiyordu.

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 06:52:31
Güncelleme :10 Eylül 2008 Çarşamba 06:54:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?