19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Yeni AB Komiseri Potocnik'ten Türkiye'ye destek

1 Mayıs'ta Avrupa Birliği Komisyonu üyesi olacak olan Slovenya'nın temsilcisi Janez Potocnik, Türkiye'nin Avrupa Birliği adaylığını sadece dini kriterler çevçevesinde sınırlamaya gerek olmadığını açıkladı.
Avrupa Birliği Komisyonu'nda 1 Mayıs tarihinden itibaren Slovenya'nın temsilcisi olarak görev yapacak olan Potocnik, diğer bütün aday ülkeler gibi Türkiye'nin de AB'nin temel prensiplerine saygı duyması gerektiğini vurguladı.
Avrupa Parlamentosu oturumunda konuşan Potocnik, Türkiye'nin birliğe kabul edilmemesi için bir neden olmadığını fakat AB'nin kapısını çalan her ülke gibi Türkiye'nin de AB tarafından belirlenen standartlara uyması gerektiğini açıkladı.
Slovenya'nın Avrupa Birliği'ne katılmasının ardından, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Guenter Verheugen'le birlikte 6 ay çalışacak olan Janez Potocnik, Slovenya'nın AB üyeliğine adaylığı sürecinde, Hristiyan bir ülke olmasına dair herhangi bir soruya maruz kalmadığını hatırlattı.
Potocnik, Müslümanlar'ın, AB'nin temel değerlerini paylaşacakları ve demokratik prensiplere saygı duyacaklarına inancının tam olduğunu vurguladı.
Potocnik, AB Komisyonu temsilcileri tarafından kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdığı yazılı açıklamasında, Türkiye'nin Avrupa ve Müslüman dünya arasında yapıcı ve kaynaştırıcı bir köprü vazifesi gördüğünü belirtti.
Potocnik, Türkiye'nin laik demokrasiyi geliştirme çabalarının diğer ülkeler için örnek teşkil edeceğini sözlerine ekledi.
Estonya ve Slovenya, 1 Mayıs'ta Avrupa Birliğine resmen katılacak.
BRÜKSEL - İHA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2004 Çarşamba 16:48:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?