19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Yeni Başbakan'dan 'kadın bakan' eleştirisi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu 5. sınıf öğrencisi Beyda Kılıç'a devretti.


Yeni Başbakan, Kıbrıs referandumu konusunda önceden tahmin yapmanın doğru olmayacağını belirterek, "Halkımızı yanlış yönlendirebiliriz" dedi. Başbakan Erdoğan, 23 Nisan dolayısıyla çeşitli okullardan gelen öğrenci ve öğretmenleri Başbakanlık Merkez Bina'da kabul etti. Kabule, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Ankara Valisi Yahya Gür de katıldı. Erdoğan, Bakanlar Kurulu Salonu'nda kabul ettiği öğrencileri tek tek öperek 'hoşgeldiniz' dedi.

Başbakan'ın yanağından öptüğü Damla Demir isimli minik öğrenci Erdoğan'a 'Sakalınız battı' dedi. Erdoğan ise sakalının olmadığını söyleyerek, bıyıklarının batmış olabileceğini belirtti.


Kabulde bir konuşma yapan Erdoğan, insanoğlunun bin yılları bulan tarihi boyunca sıkıntılı zamanlar yaşadığını, karanlık dönemler geçirdiğini, ancak sonunda her zaman aydınlığa ulaşmanın yolunu bulduğunu ve savaşların yerini barışın, kötülüklerin yerini iyilik ve güzelliklerin aldığını ifade etti. "Eğer bir gün dünyaya hükmeden büyükler siz küçüklerin kalplerindeki sevgiyi, saflığı ve güzelliği yeniden keşfedebilirse dünyadaki bütün sıkıntılar sona erecektir" diyen Erdoğan, dünya çocuklarının tek bayramı olan 23 Nisan'ın, bu duyguların hatırlanması için en uygun fırsat olduğunu vurguladı.

 Çocuklardan bugün yaşanan sıkıntıları gelecekte yaşamamak için ülkeleri ve milletleri için çok çalışmalarını isteyen Erdoğan, çocukların daha iyi bir eğitim almaları, daha bilgili ve donanımlı yetişmeleri için hükümet olarak bütün imkanlarını seferber etmekle yükümlü olduklarını dile getirdi. Erdoğan, "Azla asla yetinmeyin ve bizlerden daima daha fazla isteyin. Kendi geleceğinize de ülkenin geleceğine de sahip çıkın. Sizler geleceğe ne kadar hazırlıklı olarak yetişirseniz ülkemiz de gelecekte o kadar güçlü ve müreffeh bir ülke olacaktır. Türkiye Allah'ın izniyle yakın bir gelecekte dünyanın en gelişmiş, en medeni, en güçlü ülkelerinden biri olacaktır. Sizlerle böyle bir ülkede yaşamanın keyfini yaşamayı sabırsızlıkla bekliyorum" şeklinde konuştu.


Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından 23 Nisan geleneğine uyarak koltuğunu Mamak Ahmet Hızal İlköğretim Okulu 5. Sınıf Öğrencisi Beyda Kılıç'a devretti. Yeni Başbakan'ın ilk talimatı Milli Eğitim Bakanı'na oldu ve Kılıç Bakan Çelik'ten milli eğitimin güçlendirilmesini istedi. Devlet Parasız Yatılı ve Bursluluk sınavlarına girişin daha kolay hale getirilmesini isteyen Kılıç, öğrencilere verilen burs miktarının da artırılması talimatı verdi. Milli Eğitim Bakanı Çelik, Kılıç'a, bu konuda Başbakan olarak Maliye Bakanı'na bir talimat vermesi gerektiğini söyledi. Kılıç, 'Maliye Bakanı'nı bağlatalım mı?' diye soran Erdoğan'a 'bağlatın' karşılığını verdi. Ancak Maliye Bakanı'nın ABD'de olduğu hatırlatılınca bağlantı gerçekleşmedi.


Başbakan Kılıç basın mensuplarının sorularını da cevapladı. Kılıç, Kıbrıs'ta yarın yapılacak referandumdan nasıl bir sonuç çıkmasını beklediği sorusu üzerine, Kıbrıs için ve Türkiye için en iyi olan, Türkiye'nin menfaatlerine olan bir sonucun çıkmasını dilediğini söyledi.

Referandumdan önce bir tahmin yapmasının doğru olmayacağını belirten Kılıç, "Halkımızı yanlış yönlendirmeyelim. Benim söyleyeceklerim halkımızı yanlış yönlendirebilir" dedi.
Kadının siyasetteki yerine ilişkin soru üzerine Kılıç, Kurtuluş Savaşı'nda kadınların cephe arkasında erkeklere mermi taşıdıklarını ve askerlere yardım ettiklerini söyledi. Kadının siyasette olmasının önemine değinen Kılıç, "Neden Bakanlar Kurulu'nda bir tane bayan Bakan var? Yarıdan fazlası bayan bakan olmalı. Milletvekillerinin sayısı fazla olsaydı kabinenin bütün bakanlarını bayan yapardım" şeklinde konuştu.


Kılıç, açıklamalarının ardından Doğubeyazıt'tan Ankara'ya gelen 14 Nisan İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi Bediha Kahraman'ı takdim etti ve Kahraman için alkış istedi. Daha önce Başbakan Erdoğan'a mektup yazarak 23 Nisan'da koltuğuna oturmak istediğini söyleyen ve Erdoğan tarafından Ankara'ya davet edilen Kahraman, Başbakan'a İshak Paşa Sarayı'nın bir tablosunu hediye etti. Bediha Kahraman, Erdoğan'a Ankara'da okumak istediğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Çelik'e Doğubeyazıtlı öğrencinin Ankara'ya alınması talimatı verdi. Ankara Valisi Yahya Gür, Bediha'nın Polatlı'da bir okulda okuyabileceğini söyledi. Bediha Kahraman, Ankara'da okuma hayallerinin gerçek olacağını duyduğunda duygulu anlar yaşadı. Erdoğan Bediha'ya sarılarak mutluluğunu paylaştı.


Kabulün sonunda Başbakan Erdoğan öğrenci ve öğretmenlere kol saati ve çeşitli hediyeler verdi.

ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2004 Cuma 18:09:03
Güncelleme :23 Nisan 2004 Cuma 18:14:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Merve OKÇU IP: 85.104.137.xxx Tarih : 15.06.2007 19:43:42
Bu yaşta bu düşünce beni çok duygulandırıd.Aferin küçük başbakana.Umarım büyüyüncede böyle başarılara sahip olur ve daha çok yerlerde Türkiye'yi hayran kaldığım zekası ile temsil eder...