19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Yeni büyükelçi Ortadoğu uzmanı

Bush'un Ankara büyükelçisi olarak atadığı J. Franklin Jeffrey ABD Senatosu tarafından onaylandı. İlk yorum "Beyaz Saray’ın güçlü eli artık Ankara’da'' oldu.
Jeffrey’nin Ankara Büyükelçiliği’nin Senato tarafından onaylanmasının ardından Amerikalı diplomatik kaynaklar, "Beyaz Saray’ın güçlü eli artık Ankara’da" yorumunu yaptılar.

Başkan Bush, James Franklin Jeffrey’in duyduğu memnuniyeti yaptığı yazılı açıklamada dile getirdi. Bush yaptığı açıklamada, "Senato tarafından ABD’nin Ankara büyükelçisi olarak onaylanmasından memnuniyet duyuyorum. Jeffrey, akıl, karakter ve kararlılık sahibi bir kişi" dedi. Başkan Bush’a en yakın kişilerden biri olarak kabul edilen Jeffrey, bir süre Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı olarak çalışmıştı. Amerikalı diplomatik kaynaklar, Senato’nun Büyükelçilik görevini onaylamasının ardından, Türkiye’de daha önce de çeşitli dönemlerde görevde bulunan Jeffrey için, "Beyaz Saray’ın güçlü eli Ankara’da" şeklinde yorum yaptılar.

ORTADOĞU UZMANI

ABD Yönetimi, geçtiğimiz Eylül ayında Jeffrey’yi Ankara’ya büyükelçi olarak atamak istemiş ancak daha sonra vazgeçmişti. Amerikan Dışişleri camiasında başta İran olmak üzere Ortadoğu ülkeleri uzmanı olarak kabul edilen tecrübeli diplomat Türkçeyi çok iyi konuşuyor. Irak, İran ve Orta Doğu konusunda uzman olan Büyükelçi Jeffrey, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Ankara’daki en son görevi "Büyükelçilik Müsteşarı" olan Jeffrey 1 Ağustos 2007 yılında ABD başkanı George W. Bush tarafından Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığı’na atanmıştı.

TECRÜBELİ DİPLOMAT

James Franklin Jeffrey, 1969 ile 1976 yıllarında Amerikan ordusunda görev yaptı. Ordudaki yıllarında Vietnam ve Almanya’da görev yapan Jeffrey, 1977 yılından itibaren Amerikan Dışişleri’nde çalışmaya başladı. 30 yılı aşkın meslek hayatında Avrupa ve Orta Doğu’nun birçok ülkesinde çeşitli görevlerde bulundu. Yakındoğu bölgesinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığı da yapan Jeffrey, Bağdat’ta Maslahatgüzar, Tiran’da Büyükelçilik, Münih’te ise Başkonsolosluk görevlerinde bulundu. Bulgaristan ve Tunus’ta da çeşitli görevlerde bulunan Jeffrey’nin Türkiye tecrübesi ise oldukça fazla. Jeffry, 1985 ile 2002 yılları arasında Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliğinde çeşitli görevlerde bulundu. Bir süre ABD’nin Adana Başkonsolosluğu’nu da yapan Jeffrey, 2002 yılında Büyükelçilik Müsteşarı olarak da Ankara’da görev yaptı. Northeastern Üniversitesi’nde sanat, Boston Üniversitesi’nde ise iş idaresi eğitimi aldı.

ANKA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2008 Cumartesi 08:24:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.245.227.xxx Tarih : 4.10.2008 01:30:27

hangi konuda uzman acaba yani orta doğuda uzlaşma sağlayıp tarafları barıştırıp akacak kana mani mi olacak yoksa öncekiler gibi mixer görevimi yapacak elbet bunu zaman gösterecek