17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Yeni müfredat hızlandırılmış tren gibi

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerince, Newtoncu bakış açısından Kuantumcu bakış açısına geçilmesini öngördüğü vurgulanan ilköğretimdeki müfredat deşikliğine, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Dilek Gözütok`tan sert eleştiri geldi. Gözütok, yeni programı 39 kişinin ölümüyle sonuçlanan hızlı tren uygulamasına benzetti.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Gözütok, Öğretmen Dünyası Dergisi`nin müfredat değişikliğine ilişkin sorularını yanıtladı. Gözütok, eğitim programlarının bilim ve teknolojideki değişmelere paralel olarak, farklı konularda uzmanlaşmış bir ekip tarafından yapılması gerektiğini belirtti. Hükümetin ``yeni bir vizyonla, biz farklıyız`` iddiasıyla böyle bir değişikliği yapmış olabileceğini ifade eden Gözütok, yeni müfredat deşikliğiyle ilgili şunları söyledi:

``Bu program değiştirme işini hızlı tren uygulamasına benzetiyorum. Bu ülkenin hızlı trene ihtiyacı var. Ama eski teknoloji ile yapılmış, eski treni, eski rayların üstünde, makinistin hızlandırmasını isteyerek sefere koyarsanız, hızlı tren raydan çıkar. Bu ülkede yetiştirdiğimiz çok sayıda program geliştirme uzmanı değerlendirilememiş, alanlarında çalıştırılmamıştır. Program geliştirme işini bilmeyenler bürokratik nedenlerle program geliştirme işinin başına getirilmiştir. Bu durumda, bilimin verilerinden yararlanılmadan yapılan, uzman elinden çıkmayan programlar, hızlı tren faciasına benzer sonuçlara yol açabilir.``

Prof. Dr. Gözütok, ``Benim korkum, öğretmen eğitimi yapmadan -ki bu kadar öğretmeni nasıl eğitecekleri konusunda da endişelerim var-böyle paldır küldür, ben yapıyorum demeleri öyle bir acelecilik ki, kitap ihaleleri hemen başladı, hatta bazı kitapların hazır olduğu söyleniyor`` diye konuştu.
ANKA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2004 Çarşamba 12:26:16
Güncelleme :6 Ekim 2004 Çarşamba 12:28:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?