27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Yeni Papa seçildi

Bueonos Aires'li bir Cizvit olan Kardinal Jorge Bergoglio "Papa 1'inci Francis" ilan edildi. İlk kez Latin Amerika'dan bir Papa seçildi.

Arjantinli Kardinal Bergoglio, Katolik dünyasının yeni lideri oldu.

Dinlerarası Diyalog Kurulu Başkanı ve ''Protodiacono'' sıfatını taşıyan Fransız Kardinal Jean-Louis Tauran, Aziz Petrus Bazilikası'nın büyük locasından Latince ''Habemus Papam (Bir papamız var)'' diyerek 266. papayı takdim etti.

115 kardinalin üçte ikisinin (77) oyunu alarak papa seçilen Bergoglio, ''Francis'' adı ile anılmak istediğini söyledi.

Yeni Papa Katolik dünyasına seslendi

Papa I. Francis, Aziz Petrus Bazilikası'dan yaptığı ilk konuşmasında, ''tüm dünyaya sevgi ve kardeşlik yolunda ilerlemeli'' dedi.

Avrupa dışındaki bir ülkeden seçilen ilkpapa olan I. Francis, Aziz Petrus Meydanı'nda toplanan yaklaşık 50 bin kişiye, ''Beni kutsaması için Tanrı'ya dua etmenizi istiyorum'' diye seslendi.

2005'te seçilen XVI. Benedict'ten sonra en fazla oyu alan ikinci papa olan I. Francis, daha sonra başını eğerek, meydanda toplananlarla başını sessizce dua etti. Papa Francis, daha sonra iyi geceler dileyerek balkondan ayrıldı.

İlklerin papası

Katolik Kilisesi'nin 266. Papası Francis, birçok anlamda ilklere de imza attı.
Papa Bergoglio'nun ilkleri arasında en dikkati çekeni kendisinin Arjantinli olması dolayısıyla Amerika kıtasından Katolik Kilisesi'nin başına gelmesi.

Yeni Papa'nın bir diğer ilki ise modern çağda Avrupa kıtası dışından seçilen ilkpapa olması.
Buenos Airesli bir Cizvit olan Kardinal Bergoglio, Cizvit tarikatından (İsa'nın askerleri) seçilen ilk papa.
Papa Bergoglio, sadece geldiği ülke itibariyle değil, kendisine seçtiği havari ismiyle de bir ilke imza attı. Bergoglio, kendisinin nasıl çağrılmasını istediğinde kilise tarihinde daha önce hiçbir papada görülmeyen bir ismi tercih etti.

Alçak gönüllülüğü ve sade yaşamı ile tanınan Bergoglio, 12 ve 13. yüzyılda yaşamış ve yine bu özellikleriyle bilinen Assisili Aziz Francis'ten esinlenip ''Francis'' ismini alan tarihte ilkpapa oldu.
Bergoglio, 598 yıl sonra görevinden feragat eden Emerit Papa XVI. Benediktus yaşarken, koltuğa geçmesiyle ilklerine bir başka halka ekledi.

Yeni papayı yoğun bir program bekliyor

Bergoglio, papa olarak göreve başlamasının ardından yoğun bir programla karşı karşıya.
Papa Francis'in Kardinallerle yarın Sistine Şapeli'nde bir araya geleceği, bir ayin de Santa Maria Maggiore için bildirildi. 16 Mart Cumartesi günü papalık seçim sürecini izlemeye gelen gazetecilerle bir araya gelecekPapa Bergoglio, 19 Mart Salı günü ilk büyük ayini olan papalığa başlama ayinini yönetecek.
Bergoglio, papa olarak Aziz Petrus Meydanı'nda toplanan binlerce Katolik'e yaptığı ilk konuşmada, selefi Emerit Papa XVI. Benediktus için dua isterken, ikilinin yakın zamanda bir araya geleceği de belirtildi.

İşe otobüsle giden papa

Jorge Mario Bergoglio (Francis), papalık adını 13. yüzyılda Fransisken Tarikatı'nı kuran ve aziz ilan edilen Assisili Francis'den aldı. Bergoglio da tıpkı ismini aldığı Assissili Francis gibi dünya nimetlerine sırt çevirmesiyle tanınıyor.

Latin Amerikalı ilk papa olan 76 yaşındaki Bergoglio, orta-sınıf İtalyan göçmeni bir aileden geliyor. Bergoglio, kendisinden önceki Buenos Aires kardinallerinden farklı olarak son derece basit ve sade bir yaşam sürüyor.

Kiliseye otobüsle giden, yemeğini kendisi pişiren ve Buenos Aires'in gecekondu mahallelerini sık sık ziyaret eden Bergoglio, kilisenin Hristiyanlığın doktrinleriyle uğraşmak yerine inananlara yardım etmesi gerektiğine inanıyor.

Bergoglio, 2001 yılında Buenos Aires Kardinali olduğunda kendisine sunulan köşkte yaşamayı reddetmiş, sobayla ısınan tek göz odasında kalmaya devam etmişti.

Yeni Papa Francis'ten eski papaya telefon

Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi, yeni Papa Francis'in, Aziz Petrus Bazilikası'nın balkonunda 266. papa olarak takdim edilmesinden hemen sonra, XVI. Benedict'i aradığını ve önümüzdeki günlerde selefini ziyaret etmek istediğini duyurdu.

Lombardi, Papa Francis'in ilk ayinini de bugün Sistine Şapeli'nde yapacağını belirtti. 

AA
Yayın Tarihi : 14 Mart 2013 Perşembe 09:30:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?