20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Yeni soğuk savaş başladı

ABD, Rusya ile yeni bir Soğuk Savaş’ın başladığını ve Moskova’nın saldırgan politikasını sürdürmesi halinde ilişkilerin daha da gerileceğini duyurdu. Rusya’nın yanıtı "Siz önce ekonomik krizi çözün" oldu.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Rusya’nın Gürcistan’a girmesiyle kendi kendini izolasyona ittiğini savunarak, "Son Gürcistan olaylarıyla Rusya tam anlamıyla Soğuk Savaş dönemindeki SSCB gibi davranmaya başladı. İçte despot ve otoriter rejim kök salmaya devam ederken, dünyaya karşı da saldırgan politika izleniyor" dedi. "Uygar dünya seyirci mi kalacak" diye soran Rice, Moskova’nın tavrını gözden geçirmemesi durumunda dünyada Nikaragua ve HAMAS’tan başka konuşacak kimse bulamayacağını öne sürdü.

Rice, bu konuşmayı, İkinci Dünya savaşı sonrasında harabeye dönen Avrupa kıtasını ayağa kaldırmak üzere ABD’nin uyguladığı plana ismini veren Marshall Vakfı binasında yaparak, "Rusya’ya karşı ABD ile AB tek ses olmalı" mesajını verdi. ABD Savunma Bakanı Robert Gates de, Rusya’nın Gürcistan’a bir daha silahla girmeye kalkması durumunda, karşısında ABD’yi bulacağını belirtti.

ABD’nin açıklamalarına ilk tepki Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’den geldi. ABD’yi eleştiren Medvedev, "Birileri bizim gerçekten otoriter, diktatör bir yönetim olmamızı istiyor. ’Bakın Ruslar gerçek yüzlerini gösterdi’ deyip aramıza yeni bir Demir Perde örmek istiyorlar. Bu yola girmeyiz" dedi.

Rusya: İçe kapanmayız

Karadeniz kıyısındaki Soçi şehrinde dünyanın önde gelen şirket yönetici ve sahiplerini bir araya getiren Rusya Başbakanı Vladimir Putin de, ABD’ye yüklendi. Putin, "Uluslararası izolasyon istediğimizi kim söylemiş. Günümüzde Rusya dünyanın yedinci ekonomisi olarak Avrupa’ya yaklaştı. Büyümeyi hedefleyen bir ülke içe kapanmayı düşünür mü"dedi. Putin, "Yeni bir Soğuk Savaşı değil, dünyaya daha da fazla açılmayı istiyoruz. Kimileri boş laf üretmek yerine, dünyayı, yol açtıkları mali krizin içinden bir an önce çıkarmanın yollarını arasınlar" dedi.

basından
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2008 Cumartesi 07:22:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serkan IP: 222.101.89.xxx Tarih : 20.09.2008 10:23:47

rusyayi destekliyorum abd yok olacaksa benimde bir parmagim olsun isterim