19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Yeni TCK ne getirecek

Yeni TCK’da, özellikle kadın ve çocukları koruyucu önlemler ön plana çıkıyor. Düşünce ve fikir özgürlüğünün genişletilmesi öngörülüyor.

Komisyonun TCK’da yaptığı önemli düzenlemelerden bazıları şunlar:

312’nci madde

‘Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kamunun güvenliği için tehlikeli tarzda kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden’ kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Töre cinayetleri

‘Töre saikiyle’ işlenen cinayetler, ‘nitelikli adam öldürme’ sayılacak ve ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılacak.

Aile içi şiddet

Tasarıda, aile içi şiddet de ayrı bir başlık olarak düzenlendi. Aile içi şiddetin altı aydan bir yıla kadar hapis olan cezası, iki aydan bir yıla kadar hapis şeklinde değiştirildi.

Kapkaç

Kapkaççılık, ‘nitelikli hırsızlık suçu’ kabul edilecek ve cezası üç yıldan yedi yıla kadar hapis olacak.

Alkollü araç kullanma

Alkol veya uyuşturucu nedeniyle güvenli bir şekilde araç kullanamayacak halde olmasına rağmen araç kullanan kişiler, iki yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Uyuşturucu

Uyuşturucu madde satan ve satın alanlar, uyuşturucu madde kullandığı tespit edilen kişiler, mahkemenin tespit edeceği bir kurumda tedavi ettirilecek ve denetim altına alınacak.

Uyuşturucu satıcıları ise beş yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Gecekondu

Ruhsat almadan ya da aldığı ruhsata aykırı olarak bina yapan ve yaptıranlara iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilecek.

Ruhsatı olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik su veya telefon bağlantısı yapan ya da bu hizmetlerden yararlanmasına izin veren kişi de, yine iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Yapı kullanma izni almamış binalara elektrik, su , telefon ve gaz bağlantısı yapan veya bunlardan yararlanmasına izin verenlere ise altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilecek.

Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai veya ticari faaliyetin yapılmasına izin verenlere de bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek.

Kara para aklama

Kara para aklama suçu işleyenler, iki yıldan beş yıla kadar hapisle cezalandırılacak.
Paranın yurt dışına çıkarılması ve kaynağının gizlenmesi veya kaynağının meşru olduğu kanısı yaratmak için paranın çeşitli işlemlere tabii tutulması kara para suçunu oluşturacak.

İşkence

İşkence yapan kamu görevlisi hakkında daha önce beş yıl olan alt sınırı, üç yıl hapis cezasına indirdi.

Zimmet

Zimmet suçunu işleyen memurlara, beş yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek. Soruşturma başlamadan önce, zimmetine geçirdiği malı iade eden veya uğranılan zararı tamamen tazmin eden memura verilen cezanın üçte ikisi indirilecek.

Rüşvet

Rüşvet alan memura ve rüşvet veren kişiye dört yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek. Rüşvet yargı mensuplarına, hakimlere, bilirkişilere, noterlere verilirse ceza üçte birden yarısına kadar artırılacak.

Ancak memur, soruşturma başlamadan pişman olur ve aldığı rüşveti yetkili makamlara teslim ederse ceza almaktan kurtulacak.

Zor kullanma

Zor kullanma yetkisine sahip memurların, görevin gerektirdiği ölçünün dışında kuvvet kullanmasına iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilecek.

Eylemcilere karşı cop ve benzeri aletler kullanan ve eylemcilerin yaralanmasına neden olan polisler de bu madde kapsamına göre cezalandırılacak.

Bekaret kontrolü

Bekaret kontrolü yapılmasına sadece hakimler ve savcılar karar verebilecek. Bu kişiler dışında kişileri, bekaret kontrolüne gönderenlere üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilecek.

Okul müdürleri, aileler, polis ve jandarma genç kızları istedikleri zaman bekaret kontrolüne gönderemeyecek.

Bulaşıcı hastalıklar dolayısıyla kamu sağlığını korumak amacıyla kanun ve tüzüklerde öngörülen hükümlere uygun olarak yapılan muayeneler için bu düzenleme geçerli olmayacak.

Kürtaj

Tıbbi bir zorunluluk olmadığı halde, 10 haftadan büyük olan çocuğu düşürten kişiye iki ile dört yıl, buna izin veren kadına ise bir yıla kadar hapis cezası verilecek.

Tecavüze uğrayıp hamile kalan kadınlar için öngörülen kürtaj süresi de 20 hafta olarak belirlendi.

Tecavüz

Cinsel davranışlarla bir kişinin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişiye, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilecek.

Tecavüz durumunda bu ceza yedi ile 12 yıl arasında olacak. Eşler arasındaki tecavüz soruşturması şikayete bağlı yürütülecek.

TCK’da ele alınan diğer önemli konular:

Soykırım suçları ile insanlığa karşı suçlar ilk kez tanımlandı

Suçtan elde edilen kazançlar müsadere edilecek

Çevrenin kirletilmesi ve tahribi ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldı
kenthaber-ankara
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2004 Salı 00:44:02
Güncelleme :31 Ağustos 2004 Salı 18:06:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?