30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Yeni yılda 'TL' devri

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, vatandaşları yeni banknotlardaki güvenlik özelliklerinden en az 2-3 tanesini öğrenmeleri ve aldıkları her banknotu kontrol etmeleri konusunda uyararak, "1 Ocak'ta paramızın asli ve geleneksel adı TL'ye dönüyoruz" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türk Lirası banknot matbaasında bir basın toplantısı düzenleyerek yeni basılan banknotlarla gazetecilere poz verdi. 1 Ocak 2005'te Türk Lirası'ndan (TL) 6 sıfır atılarak Yeni Türk Lirası'na (YTL) geçişin ilk aşamasının tamamlandığını belirten Yılmaz, 1 Ocak 2009'da YTL'nin adının asli ve geleneksel adı olan TL'ye döneceğini söyledi.

Banknotların tasarım ve boyutlarının yenilendiğini ifade eden Yılmaz, TL'nin boyutlarının küçüldüğünü bildirdi. Yeni banknotlarda gelişmiş güvenlik özellikleri olduğunu kaydeden Yılmaz, "TL'den YTL'ye geçişi sorunsuz yaşadığımız gibi, yeniden TL'ye geçişin de sorunsuz olacağına inanıyoruz" dedi.

Yeni banknotlarda görme engellerin ihtiyaçlarının da dikkate alındığını belirten Yılmaz, boyut farkı, kabartma baskılı noktalar, holografik şerit folyo kullandıklarını söyledi. Holografik şerit folyonun yeni banknotlardaki en önemli özelliklerden olduğunu belirten Yılmaz, "Eğer bir banknotta holografik şerit folyo varsa, o Türk Lirası demektir" dedi.

Güvenlik özelliklerinin 4 gruba ayrıldığını kaydeden Yılmaz bunların halka profesyonellere, makinelere ve Merkez Bankası'na has güvenlik özellikleri olduğunu söyledi. Halka yönelik güvenlik özelliklerinin tespitinde alet kullanmaya gerek olmadığını bildiren Yılmaz, vatandaşlara bu özelliklerden en az 2-3 tanesini öğrenmelerini ve her banknotu kontrol etmelerini tavsiye etti.

TL banknotların üretim ve dağıtımının Mayıs ayında başladığını Ekim ayında test için 18 firmaya ve bankalara gönderildiğini belirten Yılmaz, "1 Ocak 2009'da bankacılık sistemi tarafından Türk Lirası banknotların dolaşıma çıkmasını sağlamak amacıyla 2008 Kasım ayında TL banknotların bankalara ön yüklemelerine başlanmıştır. 26 Aralık 2008 tarihinde 19 banka tarafından ön ve alt yükleme yapılmıştır. 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren 1 yıllık geçiş döneminde ATM'lerde TL ve YTL banknotlar birlikte bulunabilecektir. Para yatırma özelliği olan ATM'lere de hem YTL hem TL'nin yatırılabileceğini söyledi. Banknotların uluslararası standartlarda ve gelişmiş teknolojilerle üretildiğini belirten Yılmaz, sahtecilik konusundaki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini söyledi.

Yılmaz, halka da bazı uyarılarda bulunarak, yeni banknotların yıpratılmamasını ve üzerine yazı yazımlamaması, buruşturulmaması, yırtıkların bantla yapıştırılmaması ve cüzdan kullanma alışkanlığı edinilmesi gerektiğini dile getirdi. Yılmaz, sahte para bulunması durumunda kolluk kuvvetlerine bildirilmesini hem vatandaşlık görevi hem de yasal zorunluluk olduğunu söyledi. Yılmaz, TC Merkez Bankası'nın kendi banknotlarını kendi matbaasında basan sayılı merkez bankalarından biri olduğunu da kaydetti.

ESKİ PARALARDAN ENERJİ ÜRETİLECEK

Açıklamaların ardından Yılmaz, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bankalar Birliği'nin yılbaşı gecesi vatandaşların ATM'lerden para çekmede sorun yaşayabileceklerine dair uyarısı hatırlatıldığında Yılmaz, bunun teknolojik bir gereklilik olduğunu ve böyle bir sorunun da muhtemel olduğunu söyledi.

Yılmaz, YTL'den TL'ye geçişte 6 sıfır atılması kampanyasının maliyeti sorulduğunda ise, kampanyayı yürütecek firmanın ihaleyle belirlendiğini ve şirketin kampanyayı 1 milyon 140 bin YTL'ye yaptığını kaydetti. YTL banknotların nasıl yok edileceği sorusuna cevaben Yılmaz, bu konuda Çevre ve Orman Bakanlığı ile görüştüklerini ve yüksek sıcaklıkta paraların yakılarak enerji üretilmesinin söz konusu olduğunu dile getirdi. Yeni banknotların psikolojik olarak enflasyona etkisi olup olmayacağının sorulması üzerine Yılmaz, paranın değerinin değişmediği için bunun söz konusu olmadığını söyledi.

Daha sonra gazetecilere banknotların basım aşamaları matbaayı gezdirilerek anlatıldı. Gazetecilerin bu sırada görüntü almalarına ise izin verilmedi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2008 Salı 14:06:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cemil yılmaz IP: 88.232.198.xxx Tarih : 30.12.2008 23:12:38

kısaca 100de yüz devülasyonnnnnnn hayırli olsun halkıma